„ЕЛАЦИТЕ МЕД” АД Дари храм „Св. Георги Победоносец” в село Петрич

  • 0
  • 116 преглеждания


На 12 декември ръководството на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед” АД в село Мирково е направило ценно дарение на Църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец” в село Петрич, Община Златица, разказа след събитието инж. Николай Лилов – кмет на Kметство Петрич. Подкрепата на Божия дом е поредният жест на благородство на компанията за църквата в бунтовното село.

На събитието присъстваха инж. Добри Цветков – член на Надзорния съвет на „Елаците-Мед” АД, инж. Магдалена Иванова – кмет на Община Златица, отец Ангел – председател на Църковното настоятелство на храма, жители на село Петрич.

Църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в село Петрич е построена през 1857 г. от майстор Уста Ганчо Трифонов от с. Смолско. Опожарена е през Април, 1876 г. Причината за изгарянето и опустошаването на храма е, че в нея са се криели местните жени и деца по време на избухналото въстание.

Използвайки дебелите каменни зидове, с доброволен труд и дарения на местното население, църквата е възстановена през 1879 година. До края на ХХ в., преди да бъде открадната, тук е звъняла най-старата камбана на храм в бившата Пирдопска околия, която е подарена с указ на руския цар Александър на селото, поради активното участие на населението в Априлското въстание. Преди 15 години бе откраднат и купела от църквата, в който се извършваше Светото кръщение, каза в словото си при представянето на дарението инж. Добри Цветков.

По искане на кмета на с. Петрич, Църковното настоятелство, г-жа Тодореова и други жители на селото, е отправена молба до Управителния съвет на „Елаците-Мед“ АД за закупуването на купел. На молбата е откликнато и до няколко дни купелът е закупен. Дарява се на Божия дом, за да се извършва религиозният християнски обред „Свето кръщение“.

Отец Ангел е осветил новата придобивка на църковна утвар, отслужил е водосвет и благословил петричани. След официалната част, в Пенсионерски клуб „Искра” е бил организиран коктейл, подготвен от „Елаците-Мед” АД, кметство село Петрич и ръководството на клуба. На него са присъствали представители на дарителите, кметството и членове на сдружението на хората от третата възраст в селото.

В ДЕТСКА ГРАДИНА “СЛЪНЦЕ” – ЗЛАТИЦА  Коледни вълшебства
Prev Post В ДЕТСКА ГРАДИНА “СЛЪНЦЕ” – ЗЛАТИЦА Коледни вълшебства
МАЙКА ИЛИ МАЩЕХА Е ДЪРЖАВАТА ЗА ХОРАТА ОТ ОБЩИНА ЗЛАТИЦА?
Next Post МАЙКА ИЛИ МАЩЕХА Е ДЪРЖАВАТА ЗА ХОРАТА ОТ ОБЩИНА ЗЛАТИЦА?
Related Posts

Leave a Comment: