МАЙКА ИЛИ МАЩЕХА Е ДЪРЖАВАТА ЗА ХОРАТА ОТ ОБЩИНА ЗЛАТИЦА?

  • 0
  • 126 преглеждания

Майка или мащеха е държавата за хората от Община Златица?

(Четиво за бъдещи кметове)

Законът за държавния бюджет 2019 г. вече е факт, очаква се до края на месец декември да бъде публикуван в Държавен вестник.

След гръмкото оповестяване за вдигане на минималната работна заплата на 560 лв., за увеличението на учителските заплати с цели 20 % и на пенсиите с 5 %, но от средата на годината, някак си в целия розов балон, в който ни увещават, че ще живеем през 2019 г., управляващите пропуснаха да алармират, че ще бъдат увеличени данъците за онези, които карат стари коли, наказвайки ги за невъзможността  да подменят автомобилите си с нови (а кой не иска да кара нов автомобил?).

Майките остават със същите възнаграждения, нищо че нацията ни се стопява. Разходите за домакинствата скачат с 9.8 % на човек от семейство (ток, вода, горива, храни и т.н). Започнаха стачки от тези, които ще осигуряват държавния бюджет. Заплатите в публичния сектор отдавна не са вързани с минималната работна заплата. В така наречената индивидуална работна заплата управляващите събраха основната работна заплата и клас прослужено време. Така че, реално увеличение ще има само при учителите, държавните служители и при тези, които в момента получават възнаграждения под 560 лв. И... а, забравих – депутатите и министрите, защото тяхната заплата пък е свързана с минималната и средната, и когато има завишение, то автоматично се отразява на възнагражденията на народните представители, председателя на НС и така неусетно се стига и до резултат 7000 лв. за министър-председателя.

Ако това са негативите от Бюджет 2019 г. за всеки български граждани, то за жителите на Община Златица има още веднъж ощетяване от страна на основния финансов документ на държавата. За какво става дума? Всяка година в проекта за бюджет се залагат средства за всяка община под формата на изравнителна субсидия. Нейната цел е да балансира общинския бюджет, и там, където има недостиг на средства, те се допълват именно от тази държавна субсидия. От настоящата година Министерството на финансите разпределя по нова методология средствата за субсидията. Оказва се, че с Бюджет 2019 държавата лишава  Община Златица от тези средства, които са в размер на 300 000 лв. С тях се дофинансират автобусните превози до селата, подпомага се оздравяването на МБАЛ, финансират се спортни и културни дейности, както и издръжката на детските градини, пенсионерските клубове и храната в Домашния социален патронаж.

Новата методология отчита, че Община Златица има добра финансова политика и висока данъчна събираемост и затова държавата си позволява да абдикира от задълженията си. Министърът на финансите нарежда Златица до градове като Бургас, Варна, София, Пловдив, Созопол, Балчик и други, общо 19 от всичките 265 общини в България. Това щеше да е нормално и дори престижно, ако и на Община Златица министърът на финансите отпускаше през годината допълнителни средства от излишъка, така както прави за Бургас, София, Варна. Хубаво щеше да е, защото допълнителните средства за богопомазаните общини са в същия размер, с който са ощетени от изравнителната субсидия,  но, уви – всички се досещаме за причината, защо нашата община се наказва два пъти!?

Как реагирахме срещу шамара, който ни удари правителството на господин Борисов и мнозинството в Парламента? Сформирахме група от финансисти и юристи, която посети заседанието на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Отношението към нашите представители беше  изключително грубо, дори арогантно. Председателката Менда Стоянова ни даде само 1 минута за изказване, а министърът на финансите Горанов каза, че няма намерение да променя рамката, така е решил! В тази 1 минута, освен да се представим и кажем защо сме там, нямахме възможност да зададем въпросите към г-н министъра, което ще направим чрез тази публикация. Надяваме се протестът ни срещу упражнения бюджетен геноцид да достигне до всеки гражданин и в частност до тези, които го наложиха:

Уважаеми господин министър Горанов,

1.     Редно ли е община, която спазва финансовата дисциплина – полага усилия да събира вземанията си, няма заеми и натрупани дългове, да бъде ощетена чрез спиране на 300 000 лв. субсидия?

2.     Затова, че не допускаме задлъжнялост, трябва ли да лишим възрастните хора от помощ, защото част от субсидията използвахме, за да им осигурим храна от Домашен социален патронаж.

3.     Трябва ли да лишим хората от съставните ни села от достъп до общинския център – съответно от административни, здравни или социални услуги, защото с част от субсидията доплащаме автобусните превози?

4.     Трябва ли да нарушаваме финансовата дисциплина, за да не сме ощетявани от държавата?

5.     Ако се приеме Бюджет 2019 г. в този вид, ще има ли специално ПМС за общините „отличници“ и ще бъде ли включена Община Златица в него?

6.     Бихте ли показали формулата с конкретни данни за нас, с която определихте, че общината ни е добро място за живеене, няма никакви проблеми (инфраструктура, В и К, здравеопазване, спорт и т.н.) и затова не се нуждаем от държавна субсидия?

Не на последно място, напомняме на гражданите на Община Златица, че нееднократно сме подавали към Вас проекти за финансиране: за подмяна на водопровод, асфалтиране на улици, спортна зала, стадион, но освен че средства не са ни отпускани, не сме получавали и отговори на писмата си. Всеки кмет знае, че изравнителната субсидия намалява дисбаланса на финансовите възможности на общините. За нашата община борбата за всеки лев е оправдана, тъй като гражданите с право протестират против лошата инфраструктура. През следващата година ще започне реализирането на проект, който е с общинско съфинансиране в размер на 188 000 лв., средства, които ще са от собствените приходи на общината т.е. от данъците и таксите на двойно ощетеното население.

Стана ясно, че г-н Горанов няма да се трогне от нашите посещения и писма, затова бих искала да запозная жителите на Златица с реалната обстановка. Досега, ако успявахме да подменим водопровод по една улица и следващата година да я асфалтираме, през 2019-та ще бъдем ограничени не само в тази част, но и в субсидирането на читалищата, училищата, спортните и пенсионерските клубове.

Моля да бъда извинена, че си позволих да споделя тревогите и въпросите, които ме вълнуват през последните седмици, но смятам, че е необходимо хората да знаят защо общината ни не се развива и се поставя до стената. И в този смисъл казаното приемам и препоръчвам като добро четиво за бъдещите кметове, за да знаят, че ако спазваш правилата ще бъдеш наказан.

Prev Post „ЕЛАЦИТЕ МЕД” АД Дари храм „Св. Георги Победоносец” в село Петрич
НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ – ПИРДОП  С нов директор
Next Post НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ – ПИРДОП С нов директор
Related Posts

Leave a Comment: