ФИЛМ ЗА КАБЛЕШКОВ Прожектиран в БАН и в родния му град

  • 0
  • 142 преглеждания

В зала „Проф. Марин Дринов“ в сградата на Българската академия на науките в столицата се състоя премиерата на документалния филм „Чудното момче от Копривщица“, посветен на 175-годишнина от рождението на Тодор Каблешков, финансиран от Община Копривщица и Дирекция на музеите от възрожденския град. Домакини на събитието бяха кметът на общината Бойка Дюлгярова и Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите.

Прожекцията на филма бе уважена от екипа, който го създаде – историкът проф. д-р Пламен Митев, Мариус Донкин  - директор на Народния театър, Димитър Пиронков – бивш директор на Дирекция на музеите и почетен гражданин на Копривщица,  музейни работници, копривщенци, живеещи в столицата.

Под тържествените звуци на барабани с маршова стъпка в залата влязоха музикантите от духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица, които от сцената изсвириха възрожденски маршове, започвайки с Каравеловата „Хубава си, моя горо“. Кунка Неделева запозна публиката с духовия оркестър от възрожденския град от неговото създаване през 2009 година от маестро Добрин Иванов и многобройните  им награди и изяви, за които беше заснет документален филм, финансиран от „Елаците-Мед“ и „Геотехмин“.

„Община Копривщица и Дирекция на музеите финансирахме настоящия документален филм, за да акцентираме върху живота на един светъл български герой, който даде началото на славната Априлска епопея от 1876 година“ каза кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова. Тя благодари на акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, за партньорството и любезното домакинство. Благодарствени думи г-жа Дюлгярова отправи и към Българската национална телевизия за медийната подкрепа, по която бе излъчен филмът в деня на гибелта на Тодор Каблешков – 16 юни.

С признателност кметът на Община Копривщица се обърна и към екипа, реализирал продукцията, с режисьор Борис Радев. Копривщица ще продължи да пази паметта и спомена за героите, които е дала на България, каза Бойка Дюлгярова. След прожекцията на филма директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева обяви, че този филм се посвещава и на Райна Каблешкова, родственица на апостола и досегашен председател на сдружението, носещо името на Тодор Каблешков. Райна Каблешкова ни напусна на 30 април тази година. Кунка Неделева изрази признателността си към проф. Пламен Митев, Мариус Донкин и копривщенци, взели участие в заснемането на документалния филм. Кметът Бойка Дюлгярова връчи награди от Община Копривщица и Дирекция на музеите на режисьора Борис Радев, Мариус Донкин, проф. Пламен Митев, оператора Румен Ганев, Александра Докова – асистент-режисьор, Неда Пелитева - креативен продуцент, диктора Христо Чешмеджиев и актьора, изиграл Тодор Каблешков – Йордан Куманов. Борис Радев и Кунка Неделева получиха благодарността и поздравления на много хора за прекрасния филм за чудното момче от Копривщица.

На 19 юни, при голям интерес от страна на копривщенци и гости на общината, филмът „Чудното момче на Копривщица“ бе представен с участието на част от творческия екип и в родния град на героя. На събитието присъстваха кметовете на общините Клисура и Златица, членове на местния клуб „Традиция“ и ученици, участвали в заснемането. За силното въздействие, което има филмът над зрителите, за делото и саможертвата на Тодор Каблешков говориха кметът Бойка Дюлгярова и директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева. С аплодисменти бяха възнаградени всички, които работиха по лентата и възвеличиха апостола. Режисьорът Борис Радев и членовете на творческия екип получиха по едно зелено знаме и реплика на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, възвестило Априлското въстание.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Трети празник „Заедно в спорта”
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Трети празник „Заедно в спорта”
ГРУПА „СПОМЕНИ“  Спечели второто място в град Попово
Next Post ГРУПА „СПОМЕНИ“ Спечели второто място в град Попово
Related Posts

Leave a Comment: