„ГЕОТЕХМИН“ ООД, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД, „ГЕОСТРОЙ“ АД И „ГЕОТРЕЙДИНГ“ АД Ремонтираха Средно училище „Христо Ясенов“ в Етрополе

  • 0
  • 92 преглеждания

Проектът е реализиран по Благотворителната програма „Българските добродетели“

СУ „Христо Ясенов“ посреща първите от своите 730 възпитаници, завърнали се след дистанционното обучение, с отоплени коридори, по-топли и красиви класни стаи. Наред с подмяната на парокотелното и преминаването на отоплението от нафта на газ, е изградено и ново парно отопление в сградата на общежитието, където живеят възпитаници от Футболна академия „Христо Стоичков“, съобщиха от учебното заведение и дарителите. Направена е топлоизолация на корпуса на част от сградата и басейна, където са поставени и пароуловители. Всичко това, както и много други подобрения, са реализирани с дарение по Благотворителна програма „Българските добродетели“ от дружествата „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД. Ремонтът бе благословен с тържествен водосвет за здраве от ставрофорен иконом Емил Якимов от Етрополския манастир „Св. Троица“.

Създадено преди 76 години, СУ „Христо Ясенов“ е знакова образователна институция, носител на редица награди за постижения. То е сред първите три училища по брой на възпитаници в Софийска област. Мащабът на учебната сграда няма еквивалент в областта, но реализираните ремонти през последните години не включваха подмяна на амортизираната парна инсталация и нейните свързващи елементи. Освен това, поради невъзможност да се отоплява, преди 5 години басейнът на училището бе затворен.

През август дружествата от Група ГЕОТЕХМИН предложиха подкрепа на пет общини, сред които и Етрополе, за реализиране на жизненоважни за местното население проекти, във връзка с очакваните последствия от пандемията. Два месеца по-късно кметът Димитър Димитров, в присъствието на председателя на ОбС – Етрополе Марин Маринов, двамата зам.-кметове и представители на ръководството на Група ГЕОТЕХМИН подписаха рамково споразумение. Ремонтът на училището бе определен като един от проектите от първостепенна важност. Проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД, се ангажира лично с каузата и разговаря с директора на училището Мила Манчева.

„Ремонтът обхваща подмяна на котлите в парното отделение, ремонт на самото помещение, както и на цялата парна инсталация в сградата - подмяна на тръби и радиатори. Сменена е проектната идея – инсталацията е разделена на отделни кръгове. Изградено е и изцяло ново парно отопление в сградата на общежитието“ – обяснява развълнувано г-жа Манчева.

Решен е и проблемът с отоплението и влагата в залата с басейна. Сега има хидро- и топлоизолация и са инсталирани 4 влагоуловители. „Надяваме се, че през настоящата година ще имаме възможност да го пуснем в експлоатация. Има дребни неща, които сами трябва да довършим със собствени средства и с помощта на общината. – казва тя. И допълва: - Подменена е и подовата настилка във физкултурния салон с дъбова, има нови радиатори с енергоспестяващи термовинтили“.

Г-жа Манчева се радва, че с поставените нови котли на пропан-бутан и запазените два стари, има алтернативно отопление. Лесно могат да бъдат управлявани и отоплителните кръгове. Може да се спре единият котел и да се затопли само една част от сградата, което ще спестява средства и е енергийно ефективно решение.

Директорът на СУ „Христо Ясенов“ Мила Манчева е благодарна и за качеството, и за бързината на изпълнение на ремонта. “Изключително съм благодарна на проф. дтн инж. Цоло Вутов. Един човек, който не е ангажиран пряко с образованието, подобри условията на децата и учителите. Това трябва да се знае, защото съм сигурна, че в България има много хора, които могат да го направят и трябва да обърнат погледа си към образованието. – каза г-жа Манчева. Безкрайно съм щастлива също, че в екипа ми има и учители, които ангажират и себе си, и семействата си финансово и като ресурс, и оставят следа“.

Проектът е първият от договорените за подкрепа по споразумението между общината и четирите дружества в рамките на Благотворителна програма „Българските добродетели“. По същата програма се прави ремонт и на покрива на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“.

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ Книгата „Мирково и околности“ на Вяра Канджева и Антоний Ханджийски
Prev Post ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ Книгата „Мирково и околности“ на Вяра Канджева и Антоний Ханджийски
В ПИРДОП  Поклон пред Дядо Влайков на рождения му ден
Next Post В ПИРДОП Поклон пред Дядо Влайков на рождения му ден
Related Posts

Leave a Comment: