В ПИРДОП Поклон пред Дядо Влайков на рождения му ден

  • 0
  • 81 преглеждания

На 13 февруари се навършиха 156 години от рождението на символа на гр. Пирдоп и почетен гражданин Тодор Генчов Влайков. Пирдопчанинът остави трайни следи в българското училище, кооперативно дело, парламентарен живот и в литературната история на страната ни. Емблематични за писателя и народовед са повестите му „Дядовата Славчова унука“, Леля Гена“, „Кметове“, Учителят Миленков“, „Вестовой“ и др.

В обществения живот на България той заслужи признание с основаването на първата българска кооперация „Орало“ в с. Мирково през 1890 г. и на Учителския съюз. С политическата си дейност записа зад името си близо 30 години като народен представител, съосновател на Радикалдемократическата партия и обединението Демократически сговор, списването на партийните издания „Демократически преглед“ и „Демократически сговор“. Ненадмината и до днес е острата му критика на управляващите в книгата „Личният режим у нас“.

През 1931 г. той се оттегля доброволно от участието си в политиката и се отдава на творчеството си, посветено на хората от родния му край, създавайки едни от най-четените си произведения, макар вече да е почти незрящ. Диктувайки на дъщеря си Радка, той дарява на своите читатели сборника с очерци „Чиновничество и властници“, мемоарите „Преживяното“, автобиографичната книга „Завои“. По думите на неговия приятел и писател Пенчо Славейков, предложил го за член на Българското книжовно дружество (днес БАН), писателят е продължител на онзи стил в българската литература, познат от трудовете на Любен Каравелов и Захари Стоянов.

За рождения ден на Тодор Влайков пред неговия паметник в центъра на родния му Пирдоп в съботния ден се събраха педагози от началното училище-паметник, което носи неговото име и представители на общинското ръководство. Тринадесети февруари е патронен ден на учебното заведение. По повод годишнината от рождението на Почетния гражданин на Пирдоп учениците от четвърти клас Виктория Шофелинова, Николета Петкова и Кристиян Бонев, под ръководството на учителката Димитринка Въртанова, припомниха страници от живота и делото на писателя – народовед. На мемориала на Тодор Влайков бяха поднесени венци и цветя от учениците и колектива на най-старото учебно заведение в района, на което той е бил главен учител и от Община Пирдоп.

Присъстваха директорът на училището Евдокия Богданова, преподаватели и ученици, зам.-кметовете на община Пирдоп инж. Мария Шентова и инж. Иван Щаплев, и председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев.

Присъстващите отдадоха почит на Дядо Влайков с поднасяне на венци и цветя пред паметника му в центъра на града.

„ГЕОТЕХМИН“ ООД, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД, „ГЕОСТРОЙ“ АД И „ГЕОТРЕЙДИНГ“ АД   Ремонтираха Средно училище „Христо Ясенов“ в Етрополе
Prev Post „ГЕОТЕХМИН“ ООД, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД, „ГЕОСТРОЙ“ АД И „ГЕОТРЕЙДИНГ“ АД Ремонтираха Средно училище „Христо Ясенов“ в Етрополе
СВЕТОЗАР СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП   Трети на 5 километра на лекоатлетическо състезание в столицата
Next Post СВЕТОЗАР СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП Трети на 5 километра на лекоатлетическо състезание в столицата
Related Posts

Leave a Comment: