Гергьовско веселие в Копривщица

  • 0
  • 118 преглеждания

На 5 и 6 май в Копривщица се проведе традиционното Гергьовско веселие, организирано от Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“, с финансовата подкрепа на община Копривщица.

На лятната сцена, намираща се в двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“, през първия ден гостуваха състави от Румъния и  от с. Кремиковци, чийто ръководител е Валентина Китова. През първия ден съорганизатор бе читалище „Светлина“ в софийското село. Председателят на читалищното настоятелство на домакините Пенка Кунчева откри двудневната фолклорна проява. Приветствие към участниците поднесе председателят на комисията по култура към Общински съвет – Копривщица Георги Доросиев.

Гергьовското веселие започна с изпълнения на Танцов клуб „Усмивки“ и детския танцово-театрален състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова. За представянето си гостуващите състави бяха наградени от публиката с бурни аплодисменти. Във втория ден на лятната сцена изпълнения имаха домакините от певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева и танцов клуб „Кръшно хоро“, с ръководител Лучка Чотова и Танцов клуб „Мирковско хоро“, както и част малките танцьори от читалище „Светлина“ от с. Душанци, с хореограф Камелия Иванова.

Участниците в Гергьовското веселие, което се проведе на 6 май, дефилираха из улиците на възрожденския град. Те тръгнаха от площад „Петко Каравелов“, пред сградата на Общинска администрация към историческия площад „20 Април“. Двата танцови състава „Кръшно хоро“ и „Мирковско хоро“ извиха дълго и пъстро гергьовско хоро, на което се наловиха и мнозина от гостите на града. Пъстротата и красотата на изпълненията на съставите показаха, че българският народ пази и тачи своите традиции, съхранени от тези родолюбиви и сърцати изпълнители.

В ЗЛАТИЦА  Пролетен концерт за начало на майските културни празници
Prev Post В ЗЛАТИЦА Пролетен концерт за начало на майските културни празници
В ЧАВДАР  Жертваха четири овце за здраве на жителите на общината
Next Post В ЧАВДАР Жертваха четири овце за здраве на жителите на общината
Related Posts

Leave a Comment: