Голям празник за Възнесение Господне на Спасовото кладенче над Златица

  • 0
  • 102 преглеждания

На 9 и 10 юни, в сряда вечерта и в четвъртък до след обяд, емблематичното за Средногорието Спасово кладенче в местността „Салта Алан“ над гр. Златица и намиращият се в съседство храм „Възнесение Господне“, се радваха на изключително внимание от жители на региона.

Във вечерните часове на първия ден хубавото време позволи на стотици хора да се черкуват в параклиса и да се измият с лековитите води на буйно течащото изворче. В подножието на местността можеха да се преброят над 100 паркирани  автомобила, чийто пътници се изкачваха бавно към святото място. Предстоятелят на храма ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев от 18 до 21 часа отслужи тържествената света литургия и освети вода, от която мнозина си взеха за вкъщи. Всеки посетител на параклиса, при спазване на изискванията за предпазване от Ковид-19, си запалваше по свещица и получаваше благослов от свещеника. Задължително бе след това да си налеят от лековитата вода и освежат с нея.

От двете страни на пътя към Спасовото кладенче няколко големи шатри подслоняваха желаещите да се отморят сред красивата и зареждаща с енергия местност, да си вземат вкусна скара с пържени картофи и почерпят с напитки. За децата имаше сергии с лакомства и играчки.

В четвъртък сутринта службата започна в 6 часа и продължи четири часа. Този път, обаче, посетителите на местността и храма, вероятно поради работното време, не бяха много. Както е известно – християнският празник Възнесение Господне – Спасовден, е винаги в четвъртък, 40 дни след Великден – Възкресение Христово. Денят е духовен празник за жителите на град Златица.

Майсторът на традиционната жертвена гозба Филатка Рашева и нейните помощници в три казана от ранни зори се трудиха да приготвят навреме курбана. Две овце са дарени за направата му от общината, а една със собствени средства и помощи от миряни е закупило църковното настоятелство, каза отец Йордан Георгиев. Към обяд той бе раздаден на всички, които поискаха да похапнат от него.

ОБЩИНА ЧАВДАР И КОМПАНИИТЕ „ГЕОТЕХМИН“, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“, „ГЕОСТРОЙ“ И „ГЕОТРЕЙДИНГ“  С общ проект за здравето на хората
Prev Post ОБЩИНА ЧАВДАР И КОМПАНИИТЕ „ГЕОТЕХМИН“, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“, „ГЕОСТРОЙ“ И „ГЕОТРЕЙДИНГ“ С общ проект за здравето на хората
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Две жертвени гозби на Спасовден
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Две жертвени гозби на Спасовден
Related Posts

Leave a Comment: