ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Две жертвени гозби на Спасовден

  • 0
  • 101 преглеждания

Християнският празник Възнесение Христово – Спасовден, тази година бе отпразнуван на 10 юни. По традиция в Копривщица се приготвят курбани на две места – на едноимения връх на юг от града и в Ламбовска махала - на север, до  чешма в близост до местността „Спасовец“. По станала вече традиция на върха Свети Спас, където е издигнат параклис, бяха приготвени четири казана курбан от две животни, закупени заедно с продуктите с парични дарения от копривщенци. С другата част от тях, сподели Петя Тороманова, е поправен пътят до местността.

Още от предния ден са приготвени продуктите за курбана. В сготвянето на обредната гозба се включиха Ваня Джамбазова, Петя Тороманова, Божана Доросиева, Тодорка Косава, Искра Дончева, Йорданка Николова, Нешка Банчева,  Лиляна Атанасова, Христо Нешев, Димитър Зайков, Кръстьо Тороманов, Павел Джоголанов, Борис Подгорски. След като бе осветен курбанът от отец Румен Стоименов, той бе раздаден на копривщенци на четири места из града.  Събират се доброволни дарения за направата на дограмата на църквата „Свети Никола“, като част от нея вече е поставена. Останалата сума, събрана за курбана от миналата и тази година, се прибави към средствата за дограмата.

Отец Богомил Читалов, на чешмата Спасовец, където за втора година бе приготвен агнешкият курбан, отслужи тържествена литургия за здраве и благоденствие на копривщенци и българския народ. Той извърши водосвет и освети курбана, дроб-сармата и сладката баница. В тържествената литургия се включи и съпругата на отец Богомил – Таня. Събраните средства са от дарения на жителите на възрожденския град. Пред иконата от 16 век „Възнесение Господне“, дошлите на курбана копривщенци запалиха свещи за здраве.

Главен майстор-готвач тук и тази година бе Елена Чумпова, а нейни помощници – Стоян Дормушев, Нешка Косачка-Каменарова, Надя Герданова, Мария Спасова, Пенка Рашкова и Тина Веселинова. Специално за този ден бе направено дарение – маса, от семейството на покойния Ненко Герданов – дърводелец. Тя ще бъде поставена в навеса, който ще се изработи до чешмата за бъдещите отбелязвания на Спасовден.

Голям празник за Възнесение Господне на Спасовото кладенче над Златица
Prev Post Голям празник за Възнесение Господне на Спасовото кладенче над Златица
Нов впечатляващ успех на децата от Школа „Средногорци“ – Пирдоп
Next Post Нов впечатляващ успех на децата от Школа „Средногорци“ – Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: