ГОРАТА – ЗЕЛЕНОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ

  • 0
  • 91 преглеждания

Деца от Златица поздравиха лесовъдите за Седмицата на гората

Деветдесет и четвъртата Седмица на гората бе открита официално с тържествена церемония пред сградата на Държавно лесничейство – Пирдоп на 3 април. Тази година тя се провежда под мотото „Децата и гората  на България – бъдещето на зелена Европа“. И гости на лесовъдите бяха малчуганите от група „Пчеличка“ при Детска градина „Вяра, Надежда, Любов“ в гр. Златица. На тържеството бяха още народният представител Лало Кирилов, кметовете на общините Златица – инж. Магдалена Иванова и на Копривщица – Генчо Герданов, изпълнителният директор на Асоциация „Общински гори“ инж. Тихомир Томанов, ръководителите на Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пирдоп и Копривщица – инспектор Ненко Миков и инспектор Рашко Маврудиев, Донка Бикова – председател на ПП ГЕРБ в общината, бивши директори на държавното лесничейство, ветерани лесовъди, граждани. Тържеството започна с химна на лесовъдите – „Хубава си, моя горо“ на копривщенския писател и революционер Любен Каравелов.

Отскоро Държавно лесничейство – Пирдоп се ръководи от инж. Мико Павлов, който по здравословни причини не присъства на откриването. Церемонията бе открита от зам.-директора инж. Станимир Бучков, който отправи благодарности към своите колеги за извършеното през 2017 г. по опазването, защитата от болести и вредители, за грижата и развитието на българската гора, която посочи като една от най-успешните в историята на лесничейството.

За историята и дейността на Държавно горско стопанство Пирдоп през последните години говори Цветанка Каменова. Тя поздрави присъстващите със Седмицата на гората и подчерта, че залесителните прояви в района започват още през далечната вече 1901 г. в гр. Копривщица. Днес стопанството се грижи и опазва държавните гори на територията на седемте общини от региона. На територията му има три горски разсадника, като този в местността „Манджерин“ е с национално значение. За 2018 г. са предвидени за залесяване 232 дка площи, пострадали от природни въздействия, след пожари, ветровал, градушки и засегнати от корояди. Отправени бяха пожелания за здраве на работещите в стопанството и успехи в стопанисването на зеленото богатство на Средногорието и страната – гората.

Приветствие към участващите в откриването на Седмицата на гората 2018 година в Пирдоп отправи и инж. Тихомир Томанов, директор на ДГС – Пирдоп през 1982 г. Той изрази благодарности към всички, които със своя труд са допринесли за опазването и възраждането на българската гора в района. Инж. Томанов посочи, че преди повече от 35 години на територията на лесничейството са залесявани годишно между 4000 и 4500 ха нови гори. А сега за цялата страна се прави едва върху 15 000 ха. В резултат на усилията на лесовъдите от Средногорския регион запасите от гори се увеличават, каза той. И посочи, че общият запас от дървесина у нас през последните 50 години е утроен, като в момента възлиза на около 680 млн. куб. м.

Водосвет за здравето на лесовъдите и за успехи в тяхната нелека и отговорна професия в грижа за зеленото богатство на България отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Песен в поздрав към служителите на ДГС – Пирдоп и присъстващите на откриването на Седмицата на гората изпълниха децата от група „Пчеличка“. Малчуганите и присъстващите на церемонията бяха почерпени с питка и мед, направена бе и обща снимка за спомен от събитието. На следващия ден – 4 април, те бяха домакини на служители на ДГС – Пирдоп, които им разказаха защо трябва да се пази гората и заедно проведоха акция по залесяване.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Посадиха амброво дърво
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Посадиха амброво дърво
НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО  Камбани възвестиха Великото тайнство
Next Post НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Камбани възвестиха Великото тайнство
Related Posts

Leave a Comment: