ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Посадиха амброво дърво

  • 0
  • 106 преглеждания

От 2 до 7 април в Копривщица бе отбелязана Седмицата на гората, която се провежда за 94 път и тази година е под мото „Децата и гората  на България –  бъдещето на зелена Европа“. Проявите бяха организирани от Община Копривщица и Общинско предприятие „Копривщица“.

Звеното от предприятието стопанисва общинската гора и земеделски имоти.  На 2 април ученици от 5 до 10 клас, работници и служители залесиха из града  фиданки от амброво дърво, червен дъб, гиналски клен и ела фрейзър, отгледани от разсадник в Берковица, но доставени от с. Розино. Заместник-кметът на община Копривщица инж. Тони Малинов информира, че амбровото дърво е изключително рядък вид в България. Такова дърво има само в резиденцията в Кричим.

След залесителните дейности кметът, заместник-кметът и директорът на общинското предприятие – Генчо Герданов, Тони Малинов и Марин Златарев, придружени от служители, посетиха детска градина „Евлампия Векилова“, където възпитаниците й показаха изложба от рисунки, на които бяха  нарисувани природата и нейните обитатели. Венета Новакова – главен счетоводител в общинското предприятие, благодари на децата за прекрасните картини и им пожела да бъдат здрави, щастливи, да обичат зеления цвят и в бъдеще те да са тези, които ще пазят гората и ще са следващото поколение залесители.

Малките възпитаници на детската градина и гостите им си направиха обща снимка за спомен. Всички деца от детското заведение получиха подаръци от служителите, стопанисващи общинската гора. На 7 април на връх Св. Никола, който е в непосредствена близост над възрожденския град, горските работници и заместник-кметът инж. Тони Малинов се поклониха на гроба на първия залесител Иван Джартазанов. Инж. Малинов припомни, че около 3 хиляди фиданки лиственица, смърч и бял бор са доставени в Копривщица през 1901 г., където се пикират и се залесяват през 1904 година на този връх и в местността „Войводенец“. Първите ентусиасти залесители на възрожденския град са Иван Джартазанов, Нейко Азманов и Ненчо Козинаров, Иван Вълков. Казано бе, че Рашко Маджаров дарява своя земеделска земя, за да устрои разсадник, за да не се купуват фиданки за бъдещо залесяване, където се издига и днес скромен паметник на забележителния копривщенец.

Като бивш заместник директор на Държавно горско стопанство – Копривщица инж. Тони Малинов разказа спомени. Традиция е било през Седмицата на гората редовно да са посрещани студенти-лесовъди, които ежегодно са почитали паметта на Рашко Маджаров – основател е на кооперативното водоснабдяване в града и района и спомоществовател на туристическото и залесително дело, радетел за електрификацията му. Директорът на Общинското предприятие „Копривщица“ Марин Златарев каза специално за в. „Регион“, че ръководеното от него предприятие подготвя проект за кандидатстване по европейска програма за залесяване на около 700 дка гора с местни дървесни видове.

Благотворителна акция на възпитаниците на Детска градина „Вяра, Надежда, Любов“
Prev Post Благотворителна акция на възпитаниците на Детска градина „Вяра, Надежда, Любов“
ГОРАТА – ЗЕЛЕНОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ
Next Post ГОРАТА – ЗЕЛЕНОТО БОГАТСТВО НА БЪЛГАРИЯ
Related Posts

Leave a Comment: