Горски пожар помрачи Седмицата на гората

  • 0
  • 116 преглеждания

На 2-ри април в цялата страна стартира Седмица на гората ‘2018. Инициативата се отбелязва в България от 1925 г. в първата пълна седмица на месец април - най-подходящото време за залесяване. В Седмицата на гората лесовъдите и горските служители отбелязват професионалния си празник.

Общинската администрация – Пирдоп се включи в мероприятията по залесяване на 4 април. Под ръководството на Специализирано звено „Управление, охрана и стопанисване на общинската гора“ към община Пирдоп с ръководител инж. Димитър Димитров, кметът Ангел Геров и служителите засадиха терена край пътя за Еленската базилика с явор, липа, див кестен, ясенолистен явор и акация. Използваните фиданки са производство на общинския разсадник в с. Душанци.

За съжаление, празникът на колегите беше помрачен от сигнал за възникнал пожар в местността „Забърдо“ – северната страна на Жеков вир, в близост до града. От акцията по залесяване кметът Геров и служителите на горското звено незабавно се отправиха към мястото, за да потушат огъня. В късния следобед те успяха да локализират пожара и да ограничат щетите. Ветровитото време допълнително усложни задачата им. На място остана охрана, за да следи пламъците да не се възобновят.

Огънят е запален от неизвестен извършител, който със своята престъпна небрежност при боравене с открит огън е предизвикал възникването на пожара. Тъжната равносметка показва: засегната е площ от около 10.5 дка дъбова (церова) гора, в установения участък е унищожен и наличният подраст.

Многобройните инициативи, посветени на Седмицата на гората имат за цел да ни напомнят, че опазването и грижата за нея като жив организъм трябва да бъде обща – на природолюбители, на лесовъди и на цялото общество. Последствията от горските пожари са много тежки. За да опазим зеленото си богатство, стриктно трябва да спазваме правилата за пожарна безопасност. Абсолютно е забранено паленето на стърнища, недопустимо е паленето на открит огън – особено при наличие на силен вятър.

И докато всички засаждахме дървета и учехме децата как и защо трябва да опазваме горите, „неизвестният извършител“ с лека ръка унищожи почти 11 дка дъбова гора.

Материалът е предоставен от ОбА - Пирдоп

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Представи стажантската си програма пред студенти и ученици
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Представи стажантската си програма пред студенти и ученици
Благотворителна акция на възпитаниците на Детска градина „Вяра, Надежда, Любов“
Next Post Благотворителна акция на възпитаниците на Детска градина „Вяра, Надежда, Любов“
Related Posts

Leave a Comment: