ГОСТИ ОТ КАНАДА В „Дънди Прешъс Металс“, Челопеч и Чавдар

  • 0
  • 99 преглеждания

На 6 октомври представители на  Народното събрание, техни  колеги от Канадско-европейската парламентарна асоциация, представители на посолството на Канада, на българското Министерство на енергетиката и кметове посетиха златно-медния рудник „Челопеч“. Посещението цели да задълбочи двустранните взаимоотношения между страните и националните парламенти, съобщиха от дружеството.

Рудник „Челопеч“ се разработва от канадската минна компания „Дънди Прешъс Металс“ и е сред технологично най-модерните рудници в света. Канада е ценен международен и единадесетият най-голям бизнес партньор на България извън Европейския съюз.

В навечерието на председателството на Европейския съюз в средата на следващата година, смесената парламентарна група имаше възможност да се запознае с дейността на рудника като един от най-успешните примери на канадско-българските бизнес взаимоотношения.

„Дънди Прешъс Металс“ е сред компаниите със значителен принос към местната и национална икономика. От началото на дейността си в България през 2004 г. до днес, тя  е инвестирала над 800 милиона лева в модернизация на производството в рудника и обогатителната фабрика, в здравето и безопасността, както и за опазване на околната среда. В резултат на тези инвестиции, комбинирани с  надградените умения и знания в персонала, в края на 2016 г. рудник „Челопеч“ беше избран за лидер в областта на технологиите от международното минно списание Mining Magazine. Дружеството има и редица други награди, които са признание за насърчаване на многообразието в работата и прогресивни мениджмънт практики. 

По време на визитата канадските и българските гости имаха възможност да видят не само подобренията на територията на предприятието, но и да посетят селищата Челопеч и Чавдар, където компанията е направила значителни инвестиции в модерна инфраструктура и подобрени условия за живот. В срещите си с кметовете на двете общини депутатите се запознаха по-отблизо с предизвикателствата пред местното самоуправление. В сградата на община Челопеч гостите бяха посрещнати с традиционната питка с мед и шарена сол. Кметът инж. Алекси Кесяков направи кратко представяне на селището, след което членовете на делегацията се запознаха с общината и направеното в нея, чрез филм, озвучен на английски език.

В Община Чавдар представителите на Канада бяха приветствани с „Добре дошли!“ от кмета Пенчо Геров, разгледаха центъра на селото, посетиха Археологически парк „Тополница“, където се запознаха с възстановката на

праисторическо селище и находките от неолитната епоха. Гостите бяха възхитени и от атракциите, които предлага за деца и възрастни Комплекс „Света Петка“ и изразиха адмирациите си за съвременното развитие на най-малката община в България.

В края на посещението делегацията изрази положителните си впечатления както от модерното лице на българския рудодобив – рудник „Челопеч“, така и от благоприятните условия, които дружеството създава съвместно с общините за хората от Средногорието.

Чистотата на общината зависи от нас
Prev Post Чистотата на общината зависи от нас
В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД   Успешен финал на Стажантска програма - 2017
Next Post В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД Успешен финал на Стажантска програма - 2017
Related Posts

Leave a Comment: