Чистотата на общината зависи от нас

  • 0
  • 108 преглеждания

По инициатива на ръководството на община Пирдоп на 5 октомври – четвъртък, в читалището в града се проведе среща-разговор по проблеми на чистотата и сметосъбирането, на която присъстваха кметът Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, екологът на ОбА Елена Смиленова, Райна Тошева и Мария Личева. По-малко от двадесет души от града обаче, уважиха поканата на местната власт, повечето от които дами.

Дискусията по важния проблем започна с мултимедийна презентация, представена от г-н Геров, който изрази неудовлетворението си, че малко жители на Пирдоп се интересуват от актуалната тема. Той насочи вниманието на присъстващите към видовете отпадъци, които се изхвърлят от домакинствата – битови, строителни, зелена маса, стари мебели и домашни потреби, излязло от употреба електронно оборудване и др. Кметът заяви, че постепенно големите метални четирикубикови контейнери в общината намаляват, като на тяхно място се осигуряват пластмасови от внос, които са по-евтини и удобни за целта.

Поголовно през есенния сезон се изхвърлят растителни отпадъци, а населението не е информирано, че тяхното депониране в района на строителното сметище е безплатно за стопаните. От началото на сезона работниците от звеното за чистота са обработили над 2000 куб. м. такъв отпадък. Общината извършва дейността с малко техника, предстои да се закупи още един камион, за да може да се почиства бързо и навреме градът.

Строителни отпадъци също се изхвърлят безразборно край контейнерите и дори в тях, като се замаскирват с битови такива. Това създава затруднения на общината, защото тежестта им е голяма и предизвиква аварии на обслужващия автомобил. Глобите за неправилно депонирани строителни отпадъци се налагат от местната власт и от РИОСВ, като на тази институция са драстични – започват от 1000 лв., посочи г-н Геров. За да не се слага жар и пепел в пластмасовите контейнери, до тях вече са поставени метални съдове. Недобросъвестни граждани обаче ги пълнят с какво ли не, показа на снимка кметът. Целта с тази инициатива е да не се претоварват контейнерите, а и да се плаща по-малко, когато се започне депонирането на отпадъците на сметището на „Бакаджик“, обясни той. Защото около 30 процента от боклука през зимата е именно такъв. Цената на тон отпадък за съхранение в депото е около 75 лв., от които към 40 лв. се плащат на държавата. Община Пирдоп генерира на ден по 11 тона отпадък, посочи той и препоръча всеки, който желае, да направи сметка, колко ще струва тази услуга на местната власт. Единственият начин да се плаща по-малко е да се намали отпадъкът и да се спазват условията за разделното му събиране – зелените и строителните отпадъци – на съответното сметище, останалите – по предназначение в пепелниците и в контейнерите. Иначе ще се наложи с приемането на новия бюджет за 2018 г. да се повиши такса „Смет“. Непотребни мебели, дюшеци, юргани, също да се изнасят там, каза още той. Посочи какви са още забраните и заяви, че нарушителите ще бъдат санкционирани. Доставени са две мобилни камери с висока чувствителност, които ще снимат и през нощта на проблемните места и гражданите, позволили си изхвърлянето на отпадъци, които не са за контейнерите, ще бъдат глобявани. В подкрепа на думите му Райна Тошева показа фишове с платени наказания от нарушители. Г-н кметът препоръча зелените отпадъци да се изхвърлят в събота и в неделя на определените и обозначени места, за да може в началото на седмицата те да бъдат събрани от работещите в звено „Чистота“ и поне няколко дни общината да бъде приветлива и чиста, а не с грозни гледки, аргументира се той.

За строителните отпадъци стана ясно, че местната власт предоставя специални контейнери на цена от 55 лв., в които да се поставят остатъци от ремонтни дейности. Сумата е за ползването им една седмица и включва още и изпразването на контейнера. Депонирането на строителни отпадъци от граждани на това сметище е на цена 5 лв., а на зелената маса – 1.50 лв. Общината може да предложи до няколко дни на желаещи граждани да си закупят пластмасови кофи за смет, внос от Германия, на стойност 55 лв. за 120 л. вместимост. Тези от 240 л. струват 70 лв.

В момента седемте общини от района извършват собствено проучване дали сами могат да организират разделното събиране на отпадъците. На въпрос от страна на присъстващи на срещата граждани, бе отговорено, че трупове на животни се слагат в септичната яма, южно от града. Кметът Ангел Геров призова да се сигнализира за нарушители на телефоните на общината, като заяви, че от местната власт няма желание за налагане на глоби, но ако се наложи, ще се използва тази мярка, защото всички искаме да бъде чисто и подредено около нас. Желаем да има диалог и разбирателство, спазване на нормите и закона, заяви той. На питане от присъстващите каква е събираемостта на такса „Битови отпадъци“, г-н кметът отговори, че е към 80 – 90 процента, и е една от най-високите в страната. Срещата приключи със заключението, че по отношение на чистотата все още Пирдоп и с. Душанци не са това, което ни се иска да бъдат, но до пролетта заедно и всички ще обединят силите си и нещата да станат такива, каквито е редно да бъдат.

Копривщенци се поклониха на гроба на Димчо Дебелянов
Prev Post Копривщенци се поклониха на гроба на Димчо Дебелянов
ГОСТИ ОТ КАНАДА  В „Дънди Прешъс Металс“, Челопеч и Чавдар
Next Post ГОСТИ ОТ КАНАДА В „Дънди Прешъс Металс“, Челопеч и Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: