ГОСТИ ОТ РОДОПИТЕ За празника на село Душанци

  • 0
  • 107 преглеждания

Жители и гости на Душанци отбелязаха традиционния празник на селото – Петровден. Християнската църква чества деня на първовърховните апостоли Свети Петър и Свети Павел на 29 юни, но тази година той се падна във вторник и затова тържествата се отложиха за събота – 3 юли.

Съборът на селото се състоя на центъра пред читалище „Светлина“, при много добра организация и с множество посетители. Душанчани посрещнаха с „Добре дошли!“, кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС Васил Кафеджиев, Валентина Василева-Филаделфевс – председател на ЕНП, общински съветници, представители на фирмите, подкрепили тържеството, жители от съседни селища.

Водещата на празничната програма – Галя Асенова от предаването „От българско, по-българско“ по телевизия СКАТ, приветства специалните гости за тържеството – група гайдари от Смолян, част от големия оркестър „100 каба гайди“. В продължение на няколко минути те въведоха присъстващите в магията на Петровден.

Приветствие към уважилите поканата на Кметство Душанци за празничния ден отправи кметът Златка Кънева. „Днес трябва да се гордеем с неоспоримия факт, че сме тук, въпреки годината на дълги ограничения, годината, в която печелехме и губехме, но не се отказахме да бъдем по човешки добри!“ – каза тя. Г-жа Кънева обяви, че в скоро време в село Душанци ще се работи по проекти по програма „Културно наследство“, по НП „Обичам природата и аз участвам“ и за изграждане на довеждащ водопровод от река Куфарита. Вече е започнало обособяването на зона за отдих на язовир „Душанци“, изграждането на която се финансира от „Аурубис България“. Предстои разполагане на уреди за спорт в двора на училището, както и асфалтиране на две от улиците на селото. Извършени са или са в процес на реализация и други проекти, и ремонтни дейности. Кметът на кметството пожела на присъстващите просперитет, обединение и честит празник на Душанци.

Поздравление към жителите и гостите на селото отправи и кметът на общината Ангел Геров. Здраве, много успехи и добро настроение той пожела на душанчани и техните приятели от близо и далеч. Г-н Геров призова присъстващите въпреки предизвикателствата на времето да се съхрани дълго празничният дух у всички, а гости и домакини заедно да се веселят и да се насладят на фолклорната програма, подготвена от кмета на кметството Златка Кънева.

За тържествения ден на село Душанци поздравителен адрес до жителите на селото и кмета г-жа Кънева, изпрати  Димитър Стоянов – от името на президента на Република България Румен Радев. Подкрепа оказаха от Група ГЕОТЕХМИН – проф. дтн инж. Цоло Вутов и „Геотехмин“ ООД, инж. Драгомир Драганов и „Елаците-Мед“, „Геострой“, „Геотрейдинг“, изпратили и поздравителни адреси. Приветствия към душанчани имаше от „Аурубис България“ и Тим Курт, инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч и други. За празника Петровден спонсори бяха и компаниите „Асарел-Медет“, „Транс Билд“ и инж. Иван Велин, „Ретел“ и Евгени Гацински, „Ванеса Кар“ и Павел Николов, ПК „Златица – 91“, общинските съветници Мария Бръмбева, Станислав Готев, Васил Кафеджиев и много други.

Специално за Петровден екип от майстори на вкусните гозби, ръководен от Делчо Делчев и Димитър Петров, приготви в двора на храм „Свети Свети Кирил и Методий“ жертвен курбан от седем овце, който бе осветен и раздаден на празнуващите. Шест от тях са закупени със средства на спонсорите, а едно от животните е дарение от овцевъдите в селото.

След официалната част тържествената програма продължи с изпълненията на гайдарите от град Смолян и самодейните състави при читалище „Светлина“, с хореограф Камелия Иванова, които за първи път се представят пред публика от близо една година време. За обичащите народните хорà свири Етрополската духова музика. Веселието в деня на село Душанци продължи до късно след обяд, с обичани от мнозина песни и мелодии, подбрани от DJ Даката.

РАБОТЕЩИТЕ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ПИРДОП  Почистиха градската градина
Prev Post РАБОТЕЩИТЕ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ПИРДОП Почистиха градската градина
ВРАТАРЯТ НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „МИРКОВО – ВЕТЕРАНИ“  Отказа карловци при дузпите на турнира в Царево
Next Post ВРАТАРЯТ НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „МИРКОВО – ВЕТЕРАНИ“ Отказа карловци при дузпите на турнира в Царево
Related Posts

Leave a Comment: