Гости от село Климент прогониха злите сили от Община Антон

  • 0
  • 75 преглеждания

Кукерски състав от село Климент, Община Карлово, пристигна в Община Антон на 14 март за народния и християнски празник Сирни Заговезни. Водени от своя кмет Мано Манов, неизменно ръководил селото от 1999 г. и начело на самодейците, гостите изпълниха спектакъл пред местните жители за прогонване на злите сили, за здраве и богата реколта през годината. Празникът премина под патронажа на кмета Андрей Симов и бе организиран от общинската администрация.

Г-н Симов, който бе и рожденик, поздрави антончани и техните нови приятели с Деня на прошката. Както повелява традицията, той помоли антончани да бъде извинен, ако е съгрешил с нещо пред тях и пожела здравето и благоденствието да не напускат селото.

Кметът на село Климент Мано Манов също поздрави жителите на Община Антон, като пожела дните им да бъдат изпълнени с бодрост и увереност в бъдещето, което ще ни избави от трудностите ни в момента.

За същността и обичаите на празника Сирни Заговезни говори библиотекарят на читалище „Христо Ботев“ Марина Стефанова, пременена в красива народна носия. Тя представи кукерския състав на читалище „Васил Левски“ в с. Климент и отбелязвания при тях обичай „Старчов ден“.

От Местни до Сирни Заговезни е Старчовата неделя в с. Климент. Чества се от дълго време, а първото му датиране в селото е от 1910 г. Млади мъже в пъстри облекла, обкичени с дълги пискюли, символизиращи мартениците, обикалят селото и със звъна на хлопките възвестяват пробуждането на новия живот. Кукерите изнасят Пролетта, която благославя хората и пожелава богата реколта от маслодайната роза, основен поминък на населението. Около тях жени играят хоро.

Съставът наброява над петдесет души, които представиха обичая пред жителите и гостите на Община Антон. Самодейците са удостоени със сертификат Първа категория за народно изкуство от ЮНЕСКО, носители са на множество награди от фестивали на маскарадните игри у нас и в чужбина, включително и златен медал от карнавал в Швейцария.

След представянето на обичая на площада пред читалището в село Антон лумна обредният Сирнишки огън. Организиран бе конкурс за най-ефектен и страшен кукерски костюм. От ОбА се бяха погрижили за всички да има халва, питка и лакомства, а за възрастните, които пожелаха и по чаша и с червено вино.

НАРОДНИЯТ И ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК „СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ“  Даде път на Пролетта и възраждането на природата
Prev Post НАРОДНИЯТ И ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК „СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ“ Даде път на Пролетта и възраждането на природата
С ОСЕМ ГЛАСА „ПРОТИВ“ ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – ПИРДОП  Отказа да прекрати правомощията на кмета Ангел Геров
Next Post С ОСЕМ ГЛАСА „ПРОТИВ“ ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – ПИРДОП Отказа да прекрати правомощията на кмета Ангел Геров
Related Posts

Leave a Comment: