ГРИГОР ДАУЛОВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ЧАВДАР: Хубавото ще дойде отново при нас

  • 0
  • 85 преглеждания

 

Визитна картичка:

Григор Даулов е 43-годишен, семеен, с две деца. Завършил е бакалавърска степен по специалността „Социология“ и магистърска степен по „Публична администрация“ на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2005 г. работи в Община Чавдар като младши експерт „Проекти и иновации“ и директор на Дирекция „Териториално устройство и развитие“. От 8 ноември 2019 г. е кмет на общината.

-         Г-н Даулов, в сложната обстановка в страната, как се справяте в Община Чавдар?

-          Справяме се, както и другите общини, трудно, затова се опасявам, че интервюто няма да бъде много оптимистично, но се надявам да го завършим позитивно. Мерките ни са обичайните за ситуацията в момента – общинската администрация работи в силно редуциран състав. Отпуските ги „въртим“ на ротационен принцип, извършват се дезинфекции на сградата и на обществени места. Търговските обекти спазват заповедите на Министерство на здравеопазването. От общината сме обявили  телефон, на който да се заявява закупуването на хранителни продукти за възрастни и самотно живеещи хора и тази дейност вече функционира добре. Много е тежка ситуацията и си мисля, че ефектът, който ще има върху бизнеса, върху социалната система, може да надмине този от рецесията през 2008 г. Защото, ако тогава засягаше предимно финансовия сектор, откъдето тръгна, сега е практически парализирана всяка една система в страната и света.

Искам да поясня, като кажа, че считахме, че през тази и следващите години ще правим екскурзии до Космоса, ще стъпим на Марс, а се оказва, че не можем да напуснем дори собствения си дом. В исторически план природата има склонноста понякога да ни показва подобни парадокси. Може би имахме нужда малко да се приземим и смирим, и човечеството да осъзнае колко сме взаимнообвързани всички.

-         Изтекоха малко повече от четири месеца, откакто поехте управлението на Община Чавдар. Какво свършихте от началото на мандата досега заедно с ОбС?

-         Боя се, че ситуацията в момента коренно промени дневния ред на всички, включително и на нас, но въпреки това започнахме да изпълняваме програмата си. Започнахме някои неща, които в момента са замразени, поради обстоятелството, че доставките и пътуванията са ограничени. Планирахме да започнем процедура за избиране на изпълнител за изграждане на събирателните колектори на река Селска, по един проект, който ще е много дълъг и тежък. В момента изчакваме да видим как ще се развие извънредното положение в страната, за да го направим. До месец трябва да започне изграждането на предпазен канал в местността „Герена“ в източния край на селото. Там всеки път в дъждовния сезон през месеците май и юни има наводнявания на имоти, които искаме да ги предпазим. Ще започнем и други ремонтни и строителни дейности по нашата програма.

В сферата на образованието започнаха много неща. Пекарна „Прованс“ и училището стартираха инициативата „Срещни известните – стани като тях“. Гостуваха ни много популярни наши съвременници, които да дават добри примери на децата. Имат уговорка с още немалко известни личности, един от които трябваше да гостува точно, когато обявиха епидемията. Всичко бе отменено, но се надявам през есента да продължим.

Освен това, Община Чавдар е първата в България, която въведе в училището извънкласно обучението по ментална аритметика. Ние го съфинансираме, за да добият по-комплексни умения нашите деца. Имахме много идеи за предстоящите ни празници и Празника на общината, доста неща, които вече не са на дневен ред. Някои от тях може се случат през есента, други вероятно чак догодина. Всички сме подвластни на това, което се случва.

-         Известно е, че Община Чавдар поддържа ползотворни отношения с рудодобивните компании „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Елаците-Мед“. Какви съвместни начинания предвиждате да реализирате в близките месеци или до края на мандата, ако имате вече уточнена програма с ръководствата им?

-         Проведохме няколко срещи с ръководствата на двете предприятия. С „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ предстои подписването на договор по тяхната социална програма, с която всяка година финансират значими за общината проекти и инициативи. Освен това и пряко финансират няколко работни места в общината, което има голямо значение за нас. „Елаците-Мед“ също ни подкрепят, когато имаме нужда. Последната ни среща с тях беше непосредствено преди обявяване на извънредното положение, на която се уточнихме да продължим разговорите по конкретните стъпки и проекти, които имаме. По тази причина втората ни среща с „Елаците-Мед“ не се случи поради ситуацията в страната. Ще продължим, като отминат тези затруднения.

Много активно си сътрудничим и с двете предприятия. Вярвам, че така ще бъде и занапред. Използвам случая да изразя благодарност към колектива на „Елаците-Мед“, чийто екипи преди два дни (бел. на ред.: – на 24 март) изпълниха дезинфекционни мерки в общината. Убеден съм, че това ще се случва и в бъдеще. Вярвам, че нещата между нас – населението и местната власт, и компаниите, ще се задълбочат.

-         За изминалото време от началото на мандата усещате ли подкрепа за това, което искате да направите, от страна на жителите и на ОбС?

-         Да, мисля че усещам подкрепата на жителите на Община Чавдар. Все пак всички сме различни ндивидуалности и е нормално един да смята едно, друг – друго, но мисля, че когато става дума за Чавдар всички сме обединени. Що се отнася до Общинския съвет, мога да Ви уверя, че работим като сплотен екип. Ние сме дванадесет човека, които са равни помежду си. Между нас няма различия и силни противоречия, независимо от това кой от коя листа е избран. Работим като един добре смазан механизъм и така ще бъде и занапред в името на Чавдар.

-         С какви проекти имате готовност да кандидатствате, когато това стане възможно? И конкретно – на какъв етап е изграждането на физкултурния салон за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“?

-         Имаме готовност с множество проекти. Проблемът е, и това важи за всички кметове, особено на малките населени места, че сме на финала на един програмен период и в началото на следващ, който още не е започнал. Откъм европейско финансиране този мандат за всички кметове ще бъде доста труден. От тази гледна точка не е ясно какво ще бъде финансирано от националния бюджет и по европейските механизми. Предполагам, че неоползотворените средства за края на настоящия програмен период ще бъдат пренасочени към други мерки, свързани с борбата с коронавируса и с последствията от него. Мога да кажа, че сме внесли проект за реконструкция на улици, с който бяхме в т. нар. резервен списък. Непосредствено преди извънредното положение излезе заповед на финансиращия орган, че сме включени с проекта в групата на общините, които допълнително ще бъдат финансирани. Една част от тези дейности ние сме изпълнили, но има други – като тротоари и доасфалтиране на улици, които да бъдат приключени. Надявам се тази заповед да остане в сила.

Имаме проектна готовност за изграждане на събирателните колектори, но за такова строителство няма външно финансиране и вероятно ще го изпълним със собствени средства. За съжаление и проектите за къщите за гости най-вероятно също няма да стартират. Община Чавдар има изключителна нужда от места за настаняване. Знаете, че имаме голям туристически поток през годината. Да, заради извънредните мерки е преустановен в момента, но знам, че след края на трудната ситуация той ще се възстанови. Затова имаме нужда от къщи за гости, защото туризмът в момента ни е основно еднодневен. В хубаво време допреди месец имахме по няколко стотин човека на ден, особено през събота и неделя. Туризмът е важен за общинския бюджет и за приходите на местните търговци. В местността „Света Петка“ се строят три къщи, които са частна инвестиция, надявам се и други да изградят такива. и да се разшири кръгът от услуги, които предлага Община Чавдар на гостите си. Важна е и подкрепата и за земеделските производители и животновъдите. И дано държавата не ги забрави в този момент, защото те също много ще пострадат от свитото потребление и търговия. Тук е мястото да кажа, че и по отношение на тях и на бизнеса ни като цяло, сега е моментът държавата да преосмисли и облекчи някои от регулациите и изискванията към тях, за да могат да работят по-ефективно.

Кандидатствахме с проект, който много искам да се случи, откакто съм кмет. Той е много важен за нас и е по финансовия механизъм на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, за културно предприемачество. Привлекли сме за партньори най-голямото издателство в Исландия и световни имена в класическата музика от Норвегия.  По този проект планираме с Фолклорен център „Чавдар“ и няколко дейности и работилници за направа на различни неща, които да се предлагат на посетителите. С него може да се осигури и частична заетост за един или двама безработни. Много ми се иска той да се случи и искрено вярвам това да стане.

В спортно-туристическата атракция, преди да се въведе извънредното положение започна изграждането на ново съоръжение на няколко нива, което скоро ще бъде завършено. От близо година работим и по един нов туристически продукт, който е почти готов, но промоцията му ще се забави, защото временно затворихме туристическите обекти. Обмисляме и как да доразвием Археологически парк „Тополница“, в чиито неолитни къщички пренощуваха през миналата година туристи от цял свят. Всеки момент ще кандидатстваме с един малък проект за устойчив бизнес и социалното предприемачество при нас да бъде надградено. С проекти за демонстрационни дейности в областта на околната среда минахме през първия кръг на оценка. Става дума за разделно сметосъбиране, което и в момента правим в Чавдар с чували от домакинствата, и за някои други дейности като компостиране например. Надявам се, ако не бъдат пренасочени средствата за други дейности на държавата, проектът ще бъде класиран и финансиран. Кандидатствали сме и за рекултивация на старото ни сметище. Подготвяме в момента и друг проект за транснационални партньорства, който ще подадем до месец. Ще кандидатстваме и с проект за патронажна грижа, но за съжаление към момента за общината са определени само трима потребители по този проект. Смятам, че отпадането на много потребители и лични асистенти, които бяха досега, е сериозен проблем в цялата държава и тя трябва да преразгледа тази своя политика, особено в контекста на настоящата криза. Изключително трудно е да кажеш на един човек, че вече не е допустим за подобна грижа, която е имал до момента, и че ние нищо не може да направим за това. Ще кажа, обаче, че за малките общини в момента няма много възможности за европейско финансиране и където има такова, ние кандидатстваме.

За последната част от Вашия въпрос – за физкултурният салон, който изграждаме за училището по програма „Развитие на селските райони“, на 99 % е готов. Започнахме го през миналия мандат. Бяхме готови след седмица да го открием, но и тук дневния ред се промени. Той така или иначе скоро ще бъде готов, но за съжаление, не знаем кога ще го пуснем в експлоатация, защото обстановката в училищата като цяло, е зависима от това, което става в страната.

-         Как стои въпросът с богатия културен календар, който имате? Предстои честване на 120-годишнината на читалище „Надежда“.

-         Да, извън това, което казах за културното предприемачество, ще споделя, че болката ми е, че извънредното положение съвпадна с най-активния период на този календар. За юбилея на читалище „Надежда“ инициативният комитет има много интересни идеи, които очаквам да бъдат реализирани на по-късен етап. Предстоеше ни фестивалът на старата градска и шлагерна песен, който, предполагам, също ще бъде отложен за по-късно време или отменен, като гледам как вървят нещата. На 23 април щяхме да стартираме Месеца на книгата, програмата за който беше много богата, с много интересни гости, премиери на книги и занимания за деца. Бяхме замислили отново, за втора поредна година, да направим детския фестивал по случай първи юни – Деня на детето, но и това вече е под въпрос. Надявам се поне фолклорният ни фестивал през месец юни да се проведе, както сме го планирали, но и това не е сигурно. Със сигурност в тази област ще бъдем по-активни през есента, и да компенсираме поне малко времето, което пропускаме поради обективните обстоятелства в момента. Смятам, че ще преодолеем този вакуум, който се получи.

-         Ситуацията в страната е трудна и напрегната. Смятате ли, че Община Чавдар продължава да се развива успешно?

-         Да, в тази ситуация, която е в момента, хората у нас, не само в Община Чавдар, имат нужда от спокойствие. Убеден съм, всички се замисляме, че Човечеството е виждало далеч по-трудни неща и се е справяло с тях. Виждало е войни, бомбардировки, геноцид, затова съм оптимист и вярвам, че това, което ни се случва в момента, ще отмине. Само от нас зависи на каква цена ще се справим с положението. Трябва да покажем, че сме солидарни един към друг, че сме организирани и спазваме ограниченията, които са ни наложени в наш интерес от държавата. Вярвам, че трудностите ще отминат. Медицинските и здравните щети ще бъдат изключително големи, но с ефективните мерки, които се провеждат, те ще бъдат минимизирани. Ефектът върху социалната система ще бъде много тежък. Боли ме за крехкия ни бизнес и при него изоставането ще бъде много трудно компенсирано. А той е гръбнакът на всяка държава. България е излизала и от по-тежки кризи, ще се справи и сега. Просто, трябва да се подкрепяме и да бъде солидарни един към друг.

Онзи ден, когато беше много топло и слънчево, като застанах на терасата и погледнах към центъра на общината, който съм свикнал да виждам препълнен с деца и възрастни, а сега е пуст, ми стана много тъжно, но си помислих, че случващото е временно явление и ще се възстановим от тези затруднения. Винаги съм бил оптимист и вярвам, че ще отмине и това предизвикателство. Затова, нека всички чавдарчани, всички наши сънародници, да проявят спокойствие и заедно да вложим усилия хубавото при нас да дойде отново и по-бързо.

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ЧАВДАР  Дариха лични средства на болницата
Prev Post ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ЧАВДАР Дариха лични средства на болницата
„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“ Участва във виртуални „Дни на кариерата“
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС“ Участва във виртуални „Дни на кариерата“
Related Posts

Leave a Comment: