Талантлива художничка представи картини в първа изложба

  • 0
  • 53 преглеждания

Празничните прояви на Община Челопеч, посветени на „Пресвета Неделя“ – Денят на селото, който е в края на тази седмица, започнаха на 16 юни с откриването на първата самостоятелна изложба на младата художничка Божурка Дакова. На събитието присъстваха кметът инж. Алекси Кесяков със съпругата си Адриана Кесякова, работещи в общинската администрация и много гости на авторката от Челопеч, София, Карлово и дори от щата Тенеси, САЩ.

Изложбата бе открита от Сашка Вътева – директор на Дирекция „Специализирана администрация“, а за себе си и творческия си път разказа самата художничка. От малка обича да твори като прерисувала илюстрации от книжки с приказки на Ханс Кристиян Андерсен, дори е имала намерение да се занимава с дизайн, но това не се случило, сподели авторката. Тласък да развие дарбата си и да започне да твори дава Мария Маркова, също самобитен художник – детски педагог от Карлово, където Божурка Дакова е омъжена. „Рисуването промени живота ми, промени вътрешното ми усещане за красотата в природата, в любовта, в средата, в която живея“, каза тя при откриването на изложбата. Авторката изрази своята признателност и отправи благодарности към хората, които са я подкрепили в първото й успешно начинание – Община Челопеч и кметът инж. Алекси Кесяков, работещите в местната власт, съпруга си Павлин Гълъбов и малкия си син Пенко, на които е липсвала, докато създава своите картини, на художника на Челопеч Итало Фабри, Драга Сапунджиева от „Аурубис България“, на Евелина Миланова, директора на ДГ – Карлово Христина Перчева и всички приятели и гости, насърчили я продължава да рисува.

Поздравления и пожелания за успех на първата изложба отправи към художничката кметът инж. Алекси Кесяков. Той поднесе на авторката разкошен букет от свежи цветя, като пожела подкрепа в нейните творчески начинания и занапред, да стане световно известна и прослави родното си село.

Божурка Дакова е само на 28 години, израсла е в Челопеч, завършила е АТПГ – Златица през 2009 г., а професионално с живопис се занимава едва от пет месеца. Дарбата си е наследила от своята майка Ненка Кръстева Василева, на която тя посвещава първата си изложба, защото я е загубила през месец януари 2018 г. В момента художничката работи в детска градина в гр. Карлово. Рисува с акрилни бои, и представя в залата на Общинска администрация – Челопеч 25 свои творби, от които две графики и една рисувана керемида. Приятна изненада на откриването направи Диляна Личева от Челопеч, а в момента жител на София, която подари на Божурка Дакова студентската книжка на нейната майка и се изказа изключително топло и сърдечно за младата художничка.

Изложбата е отворена за посещения до 23 юни, а сред представените картини се открояват портрет на майката Ненка Кръстева Василева, „Настъпваща пролет“, „Магията на залез над язовир „Душанци“, „Магия на свечеряване“, графиката „Левски 1837“ и др. В момента Божурка Дакова подготвя втората своя изложба, която да бъде представена на вниманието на карловската общественост.

В ЧИТАЛИЩЕТО В ГРАД ПИРДОП  Годишен концерт на школите по пиано и китара
Prev Post В ЧИТАЛИЩЕТО В ГРАД ПИРДОП Годишен концерт на школите по пиано и китара
Хайдути бродиха отново из Златишкия балкан
Next Post Хайдути бродиха отново из Златишкия балкан
Related Posts

Leave a Comment: