ХИЖА „СВИЩИ ПЛАЗ” Стана на петдесет години

  • 0
  • 138 преглеждания


На 22 септември, Ден на независимостта, освен този значим в българската история ден златичани отпразнуваха и 50-годишния юбилей на хижа „Свищи плаз”. Множеството, уважило събитието, се събра пред планинския дом, където се проведе честването.

Тържеството откри кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, която разказа за историята на хижата и нейното изграждане преди половин век. Г-жа Иванова поздрави присъстващите на честването и с националния празник и обявяването на независимостта на България през 1908 г.  Поздравление към присъстващите по повод юбилея поднесоха дамите от Вокална група „Златина”, с ръководител маестро Кузман Кузманов. Пламен Димитров рецитира стихотворение, посветено на Златица. Забавен скеч „Туристи” по Чудомир представи Катрин Ранчева, а народната певица Николинка Георгиева зарадва любителите на фолклора с няколко чудесни изпълнения.

Атрактивни бяха веселите игри, подготвени от ученици на СУ „Св. Паисий Хилендарски”, в които се включиха и граждани. Отец Йордан Георгиев освети жертвения корбан и благослови присъстващите за здраве и благополучие.

Хижа „Свищи плаз“ е построена в местността „Малка поляна“, под едноименния Старопланински връх, през 1967 г., по инициатива на златишкото туристическо дружество „Медет“, председател на което е Ленин Готов. Строителството й започва три години по-рано и се извършва при изключително трудни условия – почти всички необходими за градежа материали са изнесени на ръка от туристите. Активно се включват и работещите в трикотажната фабрика в Златица, директор на която е Ленин Готов. Ученици от златишкото училище също помагат, като изнасят тухли, цигли, а при обзавеждането й и множеството дървени елементи на наровете, както и други вещи. Хижата е открита с народен събор през 1967 г.

Половинвековният юбилей на хижа „Свищи плаз“ беше уважен от много туристи, любители на природата и почитатели на красивия Балкан.

ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ПИРДОП  Получиха книжката „Заветът на кан Кубрат“
Prev Post ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ПИРДОП Получиха книжката „Заветът на кан Кубрат“
ФУТБОЛ  Пирдопчани с равенство в третата си среща
Next Post ФУТБОЛ Пирдопчани с равенство в третата си среща
Related Posts

Leave a Comment: