ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ КОПРИВЩИЦА Посетиха светини, свързани с града им

  • 0
  • 110 преглеждания

С финансовата подкрепа на компаниите „Геотехмин“ – София и „Елаците-Мед“ – с. Мирково, хората с увреждания от Копривщица проведоха тридневна екскурзия. Председателят на неправителствената организация Георги Каменаров положи не малко усилия, за да бъде осъществена идеята за разнообразяване на ежедневието и  опознаване на места, свързани с историята на страната ни.

Първият обект, който бе начертан по маршрута, бе Рилската обител. Жителите на възрожденския град бяха запознати с  легендата, свързана с основаването на Копривщица, която разказва, че красива българка от с. Рила се заселва в местното землище, издейства султански ферман с редици привилегии за селището, което турците наричат дълго време Авраталан (женска поляна).  Освен тази връзка,  в миналото копривщенци са ктитори на Рилския манастир.

В манастирския храм „Рождество Богородично“ те запалиха свещи за здраве. На някои бе четена молитва.  Разгледана бе експозицията в магерницата. Със съдействието на Емил Кръстанов, собственик на автобусната фирмата, обслужваща възрожденския град до гр. Пловдив, и екскурзовода Динко Карамфилов, бе направена изгодна оферта за нощуване и прехрана в гр. Сандански, където бяха посрещнати с топлото: „Добре дошли!“.

През втория ден бяха разгледани Самуиловата крепост, Рупите, Роженският манастир и гр. Мелник.  Вълнуващи бяха преживяванията през третия ден с посещението на гр. Банско и музеите на Неофит Рилски и Никола Й. Вапцаров. И тук бяха намерени връзки с Копривщица. Неофит Рилски преподава взаимоучителната метода две години в Копривщица, а негови достойни наследници са Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Пулеков. Трогателно бе да се види в експозицията на Вапцаров  снимката на неговата майка, направена на гроба на Димчо Дебелянов.

Вдъхновени и оптимистично заредени от прекрасните преживявания, копривщенци благодариха на шофьора на автобуса Павел Кръстанов от София и си пожелаха да изживеят нови хубави емоции, ако спонсорите направят този благороден жест и през следващата година. Хората с увреждания от възрожденския град отправят към благодетелите си искрени благодарности и сърдечни пожелания за здраве и просперитет.

СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП
Prev Post СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП
ДЕЦА ОТ СЕЛО АНТОН  Организираха празник на есента
Next Post ДЕЦА ОТ СЕЛО АНТОН Организираха празник на есента
Related Posts

Leave a Comment: