Храмов празник

  • 0
  • 115 преглеждания

На 6 декември църквата „Свети Никола“ в Копривщица отбеляза своя храмов празник. Мнозина копривщенци посетиха храма, за да запалят свещи и да се помолят пред иконите за здраве на себе си и своите близки. Отец Румен Стоименов отслужи тържествена света литургия и прочете житието на светията, който е патрон на църквата. Отец Румен и отец Богомил Читалов, председател на настоятелството на църквата „Свето Успение Богородично“ в Копривщица, извършиха водосвет и осветиха икона на Свети Никола, дарена за храма от семейство от гр. Пирдоп. Миряните бяха благословени с миро от отец Богомил. Раздадени бяха жито, вино и хляб. Мнозина отнесоха със себе си и светена вода.

Пенка Цветкова, отбеляза, че за настоятелите е висока чест за християнски морал да са членове на ръководството. Другите членове са Божана Доросиева, Веселин Стоичков, Елена Стоянова, Вельо Керемидчиев, Генчо Герданов, д-р Кунка Младенова. Църквата е гордост за града, подчерта Пенка Цветкова и припомни моменти от нейната история. Тя направи отчет на събраните средства, дарени от миряните за храма. Най-напред настоятелите се обърнаха към майстора дърводелец Цветомир Васев, който е възстановил без заплащане краката на  трона на хаджи Ненчо Палавеев.

Подменена е дограмата на притвора на храма, пребоядисан е. Настоятелите възнамеряват да реставрират някои икони и стенописи в тази част от църквата. Ако се намерят още средства от хора с добри сърца, те ще могат да поставят нова дограма и на втория етаж. А най-належащо е да се монтират улуци на покрива, защото при валежи се мокрят стените, а някои орнаменти над прозорците вече се рушат.

Пенка Цветкова пожела на всички здраве и да са щастливи празниците, които предстоят. Най-големи дарителите са Бойка Дюлгярова, Веселин и Ани Стоичкови, Генчо Герданов, внучките на Пенка Цветкова, Илияна и Дойчин Станчеви, Весела и Георги Минчеви – родителите на новоизбрания председател на Народното събрание Никола Минчев, д-р Кунка Младенова, Райна Тотева, Генка и Георги Банчеви, Теодора П. Груева, Ана Боева и дъщеря ѝ Надежда, Лалка и Димо Ревови и техните дъщери, Димитър Косев, Милена Филипова, Георги Гайтазов, Невена Джоголанова, Вельо Керемедчиев, Йорданка Банчева.

УЛИЦА „СЛАВЦИ“ В ПИРДОП  Става проходима от „Скалата“ до околовръстното шосе
Prev Post УЛИЦА „СЛАВЦИ“ В ПИРДОП Става проходима от „Скалата“ до околовръстното шосе
Празнична литургия за патронния ден на църквата в Челопеч
Next Post Празнична литургия за патронния ден на църквата в Челопеч
Related Posts

Leave a Comment: