Празнична литургия за патронния ден на църквата в Челопеч

  • 0
  • 93 преглеждания

В храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ – Челопеч, с тържествена литургия на 6 декември бе отбелязан патронният празник на църквата. Малко миряни, обаче, посетиха Божия дом, за да си запалят свещи за свое и на близките си здраве и благополучие.

Известията за съществуването на църква с това име в селото са от 30-те години на XVII в. През 1638 г. ктиторът Тодор Неделков, по молба на местния поп Недельо, купува от етрополския книжовник йеромонах Даниил четириевангелие, което прилага в църквата „Свети Николай“ за успокоение душите на негови близки.

На Никулден през настоящата година предстоятелят на храма отец Антоний Марчев отслужи празничната литургия и благослови присъстващите в храма жители на село Челопеч и гости от съседни общини. В песнопенията му помагаше презвитера Снежина. Отец Антоний извърши водосвет и по-късно освети традиционното за този празник ястие от риба, тъй като светията е покровител на рибарите и моряците. Пакетираните порции риба бяха дарение от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, което за трета поредна година в условията на епидемичната обстановка у нас подпомага църковното настоятелство в отбелязването на патронния ден на храма. С тържествен камбанен звън бе отдадена почит към Свети Николай, покровител на жителите на селото.

Храмов празник
Prev Post Храмов празник
ГРАДЪТ МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА   Отново в престижен световен списък
Next Post ГРАДЪТ МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Отново в престижен световен списък
Related Posts

Leave a Comment: