ХУДОЖНИКЪТ АНТОН МАРУСЯ ФИЛЧЕВА Подари осем картини на родното си село

  • 0
  • 93 преглеждания

В последния ден на месец ноември – петък, в ритуалната зала на Община Антон, бе открита деветата самостоятелна изложба на художника от селото Маруся Филчева „Спасени мигове“. По професия тя е детски педагог, но е надарена и с дарбата да създава красиви картини, които радват нейните близки и приятели. На събитието присъстваха кметът на общината инж. Стоян Гарчев, работещи в общинската администрация и жители на селото. На представянето на изложбата, която включва 24 творби на авторката, бяха и нейни приятели от гр. Пирдоп.

За художника Маруся Филчева и въздействието на нейните картини говори председателят на настоятелството на читалище „Христо Ботев“ Донка Николова. Тя подчерта, че впечатлението от съзерцанието на творбите й, дава възможност на зрителя да види красотите на природата и пейзажи от селото по начина, който е вдъхновил техния автор да ги нарисува. Това е естетичен празник на сетивата и на село Антон, заяви г-жа Николова.

На откриването на изложбата бяха прочетени стихотворение – посвещение на Маруся Филчева от нейната майка – поетесата Иванка Филчева, и поздравителни адреси от кмета инж. Стоян Гарчев и читалищното настоятелство.

Маруся Филчева благодари на своите почитатели за вълнението, което изпитва в момента и обяви, че осем от създадените от нея картини – „По залез“, „Скалите над „Джемина“, „Златна есен край село“, „На плаж край скалите“, „Еленската базилика“, „Есенна тишина“, „Край Несторовата воденица“ и „Църквата в Антон“, дарява на своето село, за да се постави начало на неговата картинна галерия.

Първата изложба на художничката в селото е била още, когато е на 15 години, разказа Маруся Филчева. Тя припомни думите на Ван Гог, който приема като свой учител, а и не само на самата нея, в изобразителното изкуство – „За да бъдем брънка във веригата на художниците, плащаме със суровата цена на здравето, на младостта, на свободата, на които никак не се наслаждаваме, подобно на файтонджийския кон, който тегли кола с хора, отиващи да се порадват на пролетта“.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 21 декември, а подарените осем платна – ще бъдат постоянно изложени в ритуалната зала. Кметът на общината инж. Стоян Гарчев подари саксия с цветя на Маруся Филчева, а самата тя прие още такива подаръци, поднесени й от почитатели на нейното творчество и талант. Вечерта продължи с коктейл, чаша горещ билков чай за присъстващите и среща с музиканта проф. Симеон Венков.

Prev Post ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНА ПИРДОП
В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Грейна в празнична коледна премяна
Next Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Грейна в празнична коледна премяна
Related Posts

Leave a Comment: