И Община Копривщица подкрепя българското розопроизводство

  • 0
  • 110 преглеждания

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм цвят. Цената за подготовката на насажденията и събирането на цвета е около 2 лева. За да спаси традиционния поминък на над 350 семейства – розопроизводители от Клисура, Стрелча и Средногорието, екипът на „SOS Българска роза!“ си поставя за цел да събере до края на 2021г. 190 000 лева, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат, за да я произведат, пишат инициаторите на инициативата.

Община Копривщица, кметът Бойка Дюлгярова, Стоян Павлов – заместник-председател на Общински съвет и Нели Йончева – медиатор в общинския Жив музей, също подкрепят благотворителната инициатива. Тя стартира във възрожденския град на 15 октомври. Поставен е щанд пред сградата на Живия музей и всеки може да си вземе продукт с кауза, както и да пусне дарение в кутията. Желаещите да се включат в кампанията могат да изпратят SMS с текст: DMS ROZA на номер 17 777 (за абонати на Теленор, Виваком и A1). Дарение може да се направи и по банков път чрез Сдружение „Българска розова долина“, IBAN: BG37UNCR70001524478370, на основание: SOS Българска роза.

Както вече в. „Регион“ писа, събраните средства ще бъдат раздадени на земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под 2 лева. Сдружение „Българска розова долина“ разпределя финансовата помощ след предоставяне на отчетни документи, а проверката за изрядността им ще се извършва от Контролния съвет на сдружението.

ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА СТОЙКА КРЪСТЕВА  Награди най-добрите дами на Рали „Високи токчета“
Prev Post ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА СТОЙКА КРЪСТЕВА Награди най-добрите дами на Рали „Високи токчета“
КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЧАВДАР ГРИГОР ДАУЛОВ  Удостоен с наградата на гражданите
Next Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЧАВДАР ГРИГОР ДАУЛОВ Удостоен с наградата на гражданите
Related Posts

Leave a Comment: