И пирдопчани участваха в почистването

  • 0
  • 115 преглеждания

Жители на общините от региона също се включиха в националната инициатива “Да изчистим България заедно” на 16 септември, организирана от bTV. За разлика от друг път, обаче, активността не бе голяма, а някои от участниците предпочетоха да приведат в ред пространствата около фамилните си къщи и дворове.

В гр. Пирдоп колективът на общинската администрация, ръководен от кмета Ангел Геров и секретаря Николина Божкова, се зае да поднови пешеходните пътеки по централната улица “Цар Освободител” от началото й до западния изход на града, оттам по околовръстното шосе – улица “Стефан Стамболов”, до затварянето на кръга от важни пътни артерии на Пирдоп при улица „Цар Освободител“. Група, водена от кмета г-н Геров ремонтира пейките в градската градина и на пл. „Тодор Влайков“, похабени от недобросъвестни жители на общината.

На желаещите от гражданите да участват в акцията бяха раздавани чували, работни и санитарни ръкавици. Активно участваха в почистването на градинката и района около своите жилища обитателите на бл. 41 и 42 в центъра на Пирдоп. Заедно с възрастните усърдно работиха и 8-годишната Мария-Стефани и 9-годишния Николай.

Само един от живеещите в района на жп гара Пирдоп се включи в акцията, но той предпочете да изхвърли растителни и други отпадъци от личния си двор до контейнерите, докато друга година живеещи наоколо са участвали и в почистването на градинката пред сградата. Д-р Десислава Толинова и нейни приятели участваха в събирането на боклуците по трасето на Екопътека “Борова гора”, като, по думите й, групата ще стигне и до Джибиджийското кладенче и другата екопътека.

Членовете на Туристическо дружество „Паскал“ Радослав Брайков и Георги Кънчев се погрижиха мястото в местността „Борова гора“, където е основано през 1924 г. сдружението и районът около него да бъде почистен от разхвърляните наоколо пластмасови бутилки, полиетиленови пликове и опаковки от храни. По време на акцията двамата мъже се справиха с всички отпадъци, които събраха в няколко чувала.

Единици участници в „Да изчистим България заедно“ можеха да се видят и на други места. Някои от тях обаче споделиха, че мотото на инициативата не е толкова мобилизиращо и затова не привлича повече участници в района. Защото целта е да се пази България чиста, а не да се почиства в един ден от годината и след това да е както преди. Споменато бе и за това, че не е въпрос на особена гордост и достойнство за нацията ни тоновете събрани отпадъци, а по-скоро да няма такива. И народната приказка “Сливи за смет”, трябва да бъде поука за всички ни, за да пазим земята и средата около себе си чиста.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Седми празник на даровете от родната земя
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Седми празник на даровете от родната земя
В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ – ПИРДОП  Шестдесет и четири първокласници
Next Post В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ – ПИРДОП Шестдесет и четири първокласници
Related Posts

Leave a Comment: