ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Първи в страната заслужи сребърен етикет за качество

  • 0
  • 50 преглеждания

Индустриален клъстер Средногорие е първият български клъстер, удостоен със Сребърен етикет за качество. Международно признатият сертификат за управление на клъстери се издава от Европейския секретариат за клъстерни анализи след одит върху цялостната дейност на организацията.

Акредитиращата организация е създадена като инструмент на Европейската инициатива за усъвършенстване, развитие и подкрепа на клъстери и клъстерни политики на Европейската комисия. Етикетите като оценка излизат и извън рамките на Европейския континент, с акредитиращи организации в САЩ, Канада и други страни.

Сертификатът на Индустриален клъстер Средногорие беше връчен на тържествена церемония на 15 юни, в Интер Експо Център. Отличието получи председателят на Управителния съвет на клъстера Георги Николов, който е и генерален секретар на „Аурубис България“. Честта да удостои първия български клъстер с високата награда имаше Томас Ламер – Гамп, Директор на Европейския секретариат за клъстерни анализи. На церемонията присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, както и представители на предприятията, учредители на Клъстер „Средногорие“.

„Преди 11 години, когато започнахме да разговаряме с предприятията от Средногорието и с общините от района, понятието клъстер имаше много абстрактен характер. Сега клъстерът е ясна платформа, въз основа на която може да създаваме добавена стойност към това, което произвеждат нашите предприятия и под някаква форма да споделяме тази стойност, – каза Георги Николов. – Нашият клъстер винаги е бил насочен към бъдещето“, добави той.

„Сребърният клъстер не е заслуга само на клъстера, а на тази мощна индустрия, която стои зад него“, сподели изпълнителният директор на сдружението инж. Николай Минков, който на същата дата отбелязваше и рожден ден.

Индустриален клъстер Средногорие е най-големият индустриален клъстер в България. Организацията е създадена по инициатива на  водещите промишлени предприятия в областта на добива и преработката на медни и злато съдържащи руди и меден концентрат: добивните предприятия – „Асарел Медет“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Елаците-Мед“ и металургичното „Аурубис България“.

Днес клъстера обединява не само големи, но и малки и средни предприятия и водещи научно-образователни институции като Минно-геоложки университет „Св.Иван Рилски“ и Технически университет – София. Общо компаниите – членове генерират около 6 % от БВП на страната.

ОБЩИНА ПИРДОП   СТАРТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТНО
Prev Post ОБЩИНА ПИРДОП СТАРТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТНО
В ДЕСЕТИЯ ЮБИЛЕЕН ТУРНИР ПО КЛАСИЧЕСКА БОРБА В ПАМЕТ НА СТОЯН НИКОЛОВ В ЗЛАТИЦА  Рекорден брой състезатели от цялата страна
Next Post В ДЕСЕТИЯ ЮБИЛЕЕН ТУРНИР ПО КЛАСИЧЕСКА БОРБА В ПАМЕТ НА СТОЯН НИКОЛОВ В ЗЛАТИЦА Рекорден брой състезатели от цялата страна
Related Posts

Leave a Comment: