В ДЕСЕТИЯ ЮБИЛЕЕН ТУРНИР ПО КЛАСИЧЕСКА БОРБА В ПАМЕТ НА СТОЯН НИКОЛОВ В ЗЛАТИЦА Рекорден брой състезатели от цялата страна

  • 0
  • 53 преглеждания

С рекорден брой участници – над 110 млади класици, на 18 юни в Спортна зала „Гроздан Шентов“ на АТПГ – Златица, се проведе Десетият юбилеен турнир в памет на именития състезател, патрон на дружеството. Да наблюдават схватките бяха дошли десетки жители от града и района, родители на спортистите и почитатели на борбата. Сред гостите бяха сестрата на Стоян Николов – Здравка Николова, снахата – Мария Николова, близки на семейството, първият треньор на Стоян – Иван Минкин, неговите колеги от националния тим Илия Печикамъков от София и Стоян Балов от Етрополе, и др., представители на спонсорите на надпреварата, кметове на съседни общини, деятели на борбата.

Турнирът бе открит от кмета на община Златица инж. Магдалена Иванова, която поздрави и приветства състезателите и пожела да покажат най-добрите страни на класическата борба. С приветствия към състезатели и техните ръководители се обърнаха и директорът на АТПГ инж. Величка Баланова, като домакин на проявата и председателят на Спортен клуб „Стоян Николов“ Радка Иванова.

Регламентът на турнира предвиждаше да се проведат схватки в различни категории за деца, за състезатели от подготвителна група, юноши, кадети, както и за момичета – кадетки, представители на 15 клуба – „Славия“ и „Септември“ – София, Кюстендил, Етрополе, Ловеч, Плевен, Селановци, домакините и др. Главен съдия на турнира бе Васви Сахатчиев, който е с ранг от международна категория, а негови помощници – Румен Петков и Светослав Христов, с републиканска категория.

Двубоите преминаха изключително оспорвано и изявите на състезателите, продължили до късно след обяд, доставиха много емоции и удоволствие на зрителите. За това спомогнаха и някои изненади на тепиха, като загубата на дългогодишния републикански шампион от Димитър Петров от Златица, от представителя на Тетевен Камен Петров във финалната схватка и успешната победа на Величко Иванов с туш в последните секунди на двубоя, в който той изоставаше от съперника си по точки.  

Медалите и грамотите в категория 25 кг. в подготвителната група заслужиха Альоша Илиев от Селяновци, който е шампион на турнира, следван от Кристиян Николов и Станислав Нешев от Златица и Цветан Илиев от Етрополе.

С следващата категория в същата група – 38 кг., победител е Евгени Петров – Златица, втори е съотборникът му Йордан Салков, а с бронзомв медал се окичи състезателят от „Славия“ Артур Евгениевич. В сборната подготвителна група златният медал спечели Николай Алексиев от отбора на домакините, следван от съотборниците си Алекс Валериев, Георги Йорданов и Борил Трендафилов. В категория полунапреднали имаше само двама състезатели от отбора домакин – Иван Петров и Янислав Александров, които взеха, съответно златния и сребърния медали.

В категория 42 кг. на подготвителната група първото място завоюва Йоан Алексиев от Златица, следван от Боби Здравков – Костинброд и Йордан Николов – „Славия“. При децата в категория 30 кг. победител е Борислав Кирилов – Оряхово, следван от Никълъс Зашев – Златица, Константин Янков – Дупница и ХФристиян Йоцов от Плевен. В следващата категория – 53 кг., златният медал спечели Виолин Николов – Златица, сребърният стана притежание на Борис Гюровски от „Септември“, а бронзовият – на Валентин Червенков – от отбора на домакините и Тошко Цветков – Костинброд.

Момчетата се състезаваха в четири категории – 47 кг., 53 кг., 66 кг. и + 85  кг. Златото в първата завоюва Стефан Ралчев от Златица, среброто заслужи Деян Петров от Кюстендил, а бронзът окичи гърдите на Георги Илиев от Етрополе и Виктор Маринов от Плевен. В следващата категория първенец е Георги Аначков – Кюстендил, Втори е Стоян Барев от Златица, а на трето място са съотборниците Тодор Георгиев и Цветан Сирашки от Плевен.

В категория 66 кг. златото заслужи състезателят от СК „Стоян Николов“ Величко Иванов, среброто стана притежание на Юлиян Маринов – Тетевен, а бронзови медали заслужиха  Валери Алексиев от Тетевен и Петър Горняшки от „Септември“.

В тежката категория - + 85 кг., очакваната сигурна победа на Димитър Петров не стана – той загуби от Камен Петров от Тетевен спора за златния медал и за първи път в своята кариера на класик остана със сребро. На трето място са Тодор Александров от Златица и Иван Чорбаджийски от „Марек“. При кадетите – категория 54 кг., златния медал завоюва Иво Илиев от Плевен, сребърният стана притежание на Алекси Зашев от Златица, а бронзовите спечелиха Любомир Петров от Ловеч и Велислав Цветанов от Плевен. От кадетите в категория 85 кг. първото място заслужи Стас Серафимов от отбора на домакините, следван на второто от Калоян Веселинов от Етрополе, а трети са Антонио Нешев от „Септември“ и Денис Кокушев от Дупница.

При юношите имаше само една категория – 85 кг. и надпреварата в нея спечели Станимир Чернев от Златица, следван от Стефан Стоев – „Септември“ и Христо Димов от Кюстендил. При момичетата в категория 48 кг. златният медал завоюва Анна Бърдарова от Кюстендил. Със сребърния медал се окичи Елица Бъчварова от отбора на домакините, а бронзът остана за Биляна Борисова от Враца. От кадетките – категория 56 кг. първото място завоюва Бойка Иванова от Враца, втора е съотборничката й Ванеса Маринова, а на третото място на почетната стълбичка се изкачиха Елвира Раева – Златица и Пламена Тенева от Плевен.

На Десетия юбилеен турнир „Стоян Николов“ по класическа борба бяха връчени и купи за най-резултатен състезател – на Стефан Ралчев, на най-техничен – Виолин Николов и най-добре представил се състезател – Евгени Петров (категория 38 кг.). Купата за най-добре представил се отбор за пореден път заслужи тимът на домакините от СК „Стоян Николов“. Кметът на общината инж. Магдалена Иванова я връчи на треньора на отбора Иван Нешков.

След връчването на отличията треньорите и състезателите поднесоха венец пред барелефа на Стоян Николов в центъра на града. Спомени за патрона на клуба в националния отбор на страната разказа неговият съотборник Илия Печикамъков. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на именития син на Златица. От ръководството на дружеството и общината споделиха, че се обмисля идеята следващият турнир да бъде и международен.      

ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“  Първи в страната заслужи сребърен етикет за качество
Prev Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Първи в страната заслужи сребърен етикет за качество
Ученици от Пирдоп на пленер в Троян
Next Post Ученици от Пирдоп на пленер в Троян
Related Posts

Leave a Comment: