ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Приключи третото издание на програма BASE „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2021 в Панагюрище

  • 0
  • 101 преглеждания

На 1 декември в Панагюрище програма BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ на Индустриален клъстер Средногорие в партньорство с „Асарел-Медет“,  Фондация “Америка за България”  и общината официално закри своя трети сезон на академията. През последните дванадесет седмици осемнадесет участници се събираха, за да черпят знания, опит и вдъхновение от успели българи как да построят основите на своя малък бизнес в у нас.

„Всички сте победители!“ -  с това послание официално беше закрита програмата. Десет участника защитиха свои бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Надя Захариева, програмен директор „Бизнес, предприемачество  и технологии“ на Фондация Америка за България, Георги Христов, производител на Бира „Айляк“ и Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“. „Асарел-Медет“ АД подкрепи инициативата, като за трета година беше партньор на Клъстера при реализацията на проекта в Панагюрище и осигури средствата за наградния фонд.

На представянето на бизнес идеите присъстваха Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на Индустриален клъстер „Средногорие“, Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ АД, представители от фондацията и гости. Идеите на участниците се простираха от фотоателие „Портретница“, ателие за маникюр и медикюр „Анели Нейл Арт“, кабинет за специализирана медицинска помощ „Здравен център“, работилница „Вълшебство“ за ръчно изработени продукти, малка занаятчийска дърводелска работилница за изработка на бутикови кухненски дъски от масивна дървесина, през система „Виртуален пастир“, съвкупност от н-брой електронни устройства, прикрепени към врата на тревопасни селскостопански животни, ретранслаторното устройство и WEB приложение за управление на данните до „Услуги  в строителството“. Макар всички бизнес идеи да имат своя потенциал за реализацията и успех, само четири бяха отличени.

Тази година първата награда от 4000 лева отиде при Петко Арбалиев, когото журито оцени най-високо. Младият предприемач прави луксозни дъски за рязане и вече е продал над 30 от тях, но мечтае да разшири производството си.

Трите втори награди по 2000 лева получиха три амбициозни и талантливи дами от общината. Креативност и умения показа Паулина Алваджиева, която в своята работилница „Вълшебство“ сътворява чудни легла за кучета, торби, раници, чанти и детски артикули. Цвета Гагова шие модерни и уникални по рода си „инфинити“ шалове, като развива своята страница, а наградата си ще вложи в нови машини. Журито оцени и проекта на майсторката на фолклорни облекла и носии Неда Загорска (Свободното време на мама Неда). Тя е дипломиран шивач и двете заедно с Паулина искат да наемат собствен цех, за да сбъднат още една своя голяма мечта.

Програма BASE освен че цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес, се стреми и да свързва хората за създаване на общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие на региона и страната.

КОЛЕДНА ПРИКАЗКА  Запали елхата в Челопеч
Prev Post КОЛЕДНА ПРИКАЗКА Запали елхата в Челопеч
ОБЯВИХА НОСИТЕЛИТЕ НА БИЗНЕС ОСКАРИТЕ    Проф. д-р инж. Илия Гърков е „Мистър Икономика“
Next Post ОБЯВИХА НОСИТЕЛИТЕ НА БИЗНЕС ОСКАРИТЕ Проф. д-р инж. Илия Гърков е „Мистър Икономика“
Related Posts

Leave a Comment: