КОЛЕДНА ПРИКАЗКА Запали елхата в Челопеч

  • 0
  • 161 преглеждания

Първи в Средногорието трасираха пътя на коледното настроение и веселие към сърцата на хората в Община Челопеч. На 3 декември вечерта на площад „Освобождение“ в селото тържествено и празнично грейнаха светлините на високата елха, символ на приближаващите Рождество Христово и Нова година. На церемонията присъстваха кметът на общината инж. Алекси Кесяков, председателят на ОбС Димитър Въжаров, общински съветници, проф. Цвети Цветков и множество жители и гости на селото. Специален гост на събитието бе певецът Сунай Чалъков от Ансамбъла на въоръжените сили, който се включи със свои изпълнения в тържеството и бе един от водещите на събитието.

Празничната церемония започна с песни на коледна тематика на вокалните групи „Средногорски звън“ и на „Средногорски звън Джуниър“, с ръководител Невелина Сараджова. А за настроението на множеството допринесоха и ароматните скара, вино и месни деликатеси на майстор-готвачите Личо и Илиян. Специални изненади за челопечани бе приготвила Сашка Филипова, която ги предлагаше на малки и големи на своя щанд.

„Най-голямото събитие на година наближава! Коледа идва!“, обявиха водещите, които поканиха кмета инж. Алекси Кесяков да приветства всички, дошли на запалването на светлините на елхата. Кметът благодари на екипа на общинската администрация и всички, включили се в подготовката на тържеството, поставило началото на коледните празненства и прояви. Очакването на Коледа е позитивно и затова със запалването на светлините на елхата започва отброяването на оставащите дни до Великото тайнство, каза той. Инж. Кесяков пожела на челопчани и техните гости здраве и много късмет, за да се сбъднат всичките им мечти и желания.

Празникът по запалването на коледните светлини продължи с песни и нищо не подсказваше, че настроението на челопечани може да бъде помрачено, когато церемонията бе „внезапно прекъсната“ от плачещата Герда, появила се изненадващо иззад елхата. Момичето разказа на всички, че Ледената кралица от приказката на Ханс Кристиан Андерсен е отвлякла нейното братче Кай и е превърнала сърцето му в късче лед. Не след много време, с карета, водена от кон и кочияш в червен костюм, на площада се появи облечената в бяла рокля самата Ледена кралица – Димитрина Димитрова, придружавана от Кай.

Гостенката обяви на присъстващите, че тържество по запалването на светлините на елхата няма да има и ги прикани да си отиват, а всичко на площада ще се превърне в част от нейното ледено царство. Не умилостивиха суровата кралица нито горещите молби на Герда, нито сълзите на Кай, а още по-малко призивите на водещите за запалването на светлините на елхата. Тогава се намеси кметът инж. Алекси Кесяков, който твърдо и категорично като местен градоначалник заяви, че Община Челопеч може да намери изход от всякакви екстремни ситуации. И с отброяване до три прикани златната ескадрила да долети.