ИНИЦИАТИВАТА „ЗА НЕЗРЯЩА ДУША“ Събра три хиляди и петстотин лева

  • 0
  • 86 преглеждания

Благородната благотворителна инициатива „За незряща душа“ на четири възпитанички на Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“ събра само за двадесетина дни над 3500 лева. Добрината на хора и институции от региона за каузата им, посветена да се дари радост на живеещите в Дома за лица със сетивни нарушения в гр. Пирдоп, надхвърли очакванията и на организаторите, и на тези, за които тя бе предназначена.

На 23 декември Цветелина Ганчовска, Виктория Николова, Ивет Дюлгерова и Памела Маринова, заедно със своята учителка от гимназията – Димитринка Арнаудова, посетиха социалното заведение. Те предоставиха на обитателите му закупените от тях одеяла, един радиатор, санитарни принадлежности, дезинфектанти, маски за лице и други консумативи. Пред сградата на дома те бяха посрещнати от живеещи в него, членове на обслужващия ги екип и управителката Ненка Калканджиева. Тя благодари на девойките за огромния жест на топлина и благородство към домуващите в заведението в навечерието на Светлите коледни празници.

Момичетата изразиха признателността си към всички, които подкрепиха проекта им – общините от Средногорието, двама анонимни дарители и много граждани, които предоставиха суми в кутиите за дарения. Със средства от общините Антон и Чавдар са закупени санитарни материали, маски и препарати. Чрез девойките Община Златица осигури за дома конвекторен отоплителен уред, а Община Мирково – климатик. Благодарение на Община Чавдар в дома вече има два таблета, съоръжени с тонколони и приложения за четене на аудиокниги, с абонамент от две години и половина. С подкрепата на в. „Регион“ девойките са закупили 7 пакета пелени за възрастни и два пакета маски за лице.

За оказаната от тях подкрепа възпитаничките на ЧПГЧО „Челопеч“ бяха възнаградени от колектива на социалното заведение с вкусна питка. Управителката му Ненка Калканджиева заяви, че подкрепата, която те са оказали на обгрижваните незрящи, е много повече от очакваното от нея.

Реализацията на проекта е първото подобно начинание за четирите зрелостнички и е по задание от учителката им Димитринка Арнаудова по учебната дисциплина „Свят и личност“. В началото те смятали да бъде нещо малко, но със започване на дарителската кампания се ентусиазирали от съпричастието към инициативата на много хора. Още тогава решили да предоставят на дома неща, от които обитателите му имат най-много нужда. И благодарение на г-жа Арнаудова вече знаят как се подготвя и осъществява такъв социален проект, каза Цветелина Ганчовска.

В Дома за пълнолетни хора със сетивни нарушения в Пирдоп са настанени 24 души от региона и страната, като половината от тях се обслужват на легло. Най-възрастният е на 83 години, а най-младият е на 48 години. Освен зрителните си проблеми имат и други заболявания, каза г-жа Калканджиева. Капацитетът на дома позволява да има до тридесет и трима настанени, но нови обитатели не са приемани поради пандемията. Още от началото на месец март, когато започна извънредното положение, достъпът на други хора до дома е преустановен. За живеещите в него се грижи персонал от 16 души, който им осигурява всичко необходимо. Храната е много вкусна и калорична, приготвя се на място, уточни тя.

ДЯДО КОЛЕДА - Раздава подаръци в Пирдоп
Prev Post ДЯДО КОЛЕДА - Раздава подаръци в Пирдоп
ФУТБОЛИСТЪТ ОТ ЗЛАТИЦА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Next Post ФУТБОЛИСТЪТ ОТ ЗЛАТИЦА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Related Posts

Leave a Comment: