ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗЛАТИЦА Събира средства за монумент на спортиста Стоян Николов

  • 0
  • 110 преглеждания

На 11 октомври в малката зала на читалище „Христо Смирненски” в гр. Златица се проведе инициативна среща, подкрепена от общината и кмета инж. Магдалена Иванова, на която бе представена идеята и се обсъдиха възможностите за изграждане на паметник на световноизвестния спортист по класическа борба Стоян Николов, по повод 20-годишнината от смъртта му.  През май 2018 година се навършват две десетилетия от кончината на шампиона. В обсъждането се включиха общественици и граждани. Своята позиция по идеята изразиха кметът на общината инж. Магдалена Иванова и председателят на ОбС инж. Асен Плахов.

Идеята за паметник на шампиона и издигането му в центъра на града беше дадена от представителя на Фондация „Лейди Даяна” Григор Григоров, който заяви, че Фондацията го подкрепя и застава зад решението му. В писмото си до кмета на Златица инж. Иванова и до общинския съвет Григор Григоров предлага да бъде отредено място за паметника и да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданина на община Златица“ множество видни спортисти по класическа борба от поколението на Стоян Николов.

Предложението беше подкрепено от всички присъстващи в залата. Положително се изказаха Сашка Кърпарова, Иванка Стоянова, Радка Иванова – председател на СК „Стоян Николов“, Георги Бояджиев, Петър Белишки, Асен Самарджиев, Тома Георгиев, водещият на събранието Асен Згуровски, кметът на общината инж. Магдалена Иванова, председателят на ОбС инж. Асен Плахов и много други от присъстващите.

Григор Григоров заяви, че няма нужда от Инициативен комитет и че той отговаря за събирането на средствата, като обеща, че сам ще се справи с трудната задача. Молбата му е да бъде определено място за поставяне на паметника и морална подкрепа от страна на общината. Но множеството реши, че трябва да има отговорни лица, които да задвижат необходимите процедури и дейности. Затова се постъпи към даване на предложения за създаване на инициативен комитет.

В бяха избрани Григор Григоров – за председател, и за членове – Радка Иванова, Мария Николова – роднина на спортиста, скулпторът Иван Любенов, бившият спортист Делян Петров и Ангел Борисов – приятел на Стоян Николов.

За финансиране на проекта ще бъде открита банкова сметка, както и каса за внасяне на пари в брой и улеснение на гражданите, които уважават спортиста, но нямат време да правят банкови преводи.

Взе се решение след седмица да се свика ново събрание, на което да се реши къде ще се постави паметникът, за да бъде предложен този терен за обсъждане и гласуване в ОбС.

Срещата завърши с увереността да се действа експедитивно и целенасочено, за да бъде реализиран успешно проектът през пролетта на 2018 година.

НА ПАРАКЛИСА “СВЕТА ПЕТКА” КРАЙ ЗЛАТИЦА  Миряни почетоха паметта на българската светица
Prev Post НА ПАРАКЛИСА “СВЕТА ПЕТКА” КРАЙ ЗЛАТИЦА Миряни почетоха паметта на българската светица
ЗА ЕДИНАДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА   Рудник „Челопеч“ отвори врати за посетители
Next Post ЗА ЕДИНАДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА Рудник „Челопеч“ отвори врати за посетители
Related Posts

Leave a Comment: