НА ПАРАКЛИСА “СВЕТА ПЕТКА” КРАЙ ЗЛАТИЦА Миряни почетоха паметта на българската светица

  • 0
  • 118 преглеждания

На 14 октомври Българската православна църква отбелязва Деня на Преподобна Параскева – Петка Търновска. На параклиса, издигнат в нейна чест край гр. Златица, архиерейският наместник отец хаджи Йордан Георгиев отслужи тържествена Света божествена литургия и отслужи водосвет в присъствието на миряни и гости на Божия дом.

За посетителите на храма Църковното настоятелство раздаде и жертвен корбан, който бе осветен от отец Йордан. Традиционната за подобни чествания гозба, приготвена от Филатка Рашева и нейни помощници, е израз на почит и уважение към починалия спомоществовател на предишни празници на Светицата – Михаил Червенков, каза свещеникът. Съпругата му – Димка Червенкова, продължила неговото дело, добави той, като подчерта, че нищо случайно няма на Божия свят – Михаил Червенков е роден точно на 14 октомври и на същия ден е починал. Затова и посветили корбана и в негова памет.

Той се раздава на всички, които пожелаят да го вкусят, а посланието е да е за здраве, благоденствие и добри дни в живота на всеки, който почита и уважава светицата и кръстените на нейно име, благослови отец хаджи Йордан Георгиев. Около обяд посетителите на параклиса “Света Петка” нараснаха значително, като някои от тях бяха и именници, поздравени и поръсени със светена вода от архиерейския наместник.

ДИРЕКТОРИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ШЕСТ УЧИЛИЩА В ЕВРОПА   На посещение в „Аурубис България“
Prev Post ДИРЕКТОРИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ШЕСТ УЧИЛИЩА В ЕВРОПА На посещение в „Аурубис България“
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗЛАТИЦА  Събира средства за монумент на спортиста Стоян Николов
Next Post ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗЛАТИЦА Събира средства за монумент на спортиста Стоян Николов
Related Posts

Leave a Comment: