ЗА ЕДИНАДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА Рудник „Челопеч“ отвори врати за посетители

  • 0
  • 103 преглеждания

За единадесета поредна година на 13 октомври „Дънди Прешъс Металс Челопеч” проведе Ден на отворените врати и даде възможност на желаещите да разгледат етапите в производството на минерални концентрати. Най-вълнуващо за гостите беше посещението на подземния рудник. Обиколката в обогатителната фабрика запозна посетителите с етапите на смилане, обогатяване и филтруване.

В организираното посещение взеха участие над 90 човека, представители на местната общественост и близки на служители в дружеството. Популярността на дните на отворени врати се разширява и група от близо 20 човека от Русе и Велико Търново посети предприятието и продължи с разглеждане на природните забележителности около хижа „Мургана“.

Изпълнителният директор на дружеството, д-р инж. Илия Гърков, и оперативният директор инж. Цветомир Велков, поздравиха участниците в четирите групи и им пожелаха да усетят духа и работата в един от най-модерните подземни рудници в света. И двамата подчертаха основната роля на безопасността в предприятието.

Групите се запознаха с основните правила за безопасност и изгледаха филм-инструктаж. Кратък преглед да дейностите в предприятието даде основна информация за спецификата на работа в рудника и обогатителната фабрика.

Гостите влязоха в подземния рудник по наклонена галерия „Надежда“ с дължина 2 км. В депото за ремонтни дейности (подземен гараж) имаха възможност да видят как се извършва поддръжката на минното оборудване. Като един от примерите за внедрените мерки  за безопасност, групите минаха и през подземна спасителна камера – уникално за България съоръжение, което в случай на авария има животоспасяваща роля.

Последва посещение в обогатителна фабрика на предприятието, където посетителите видяха как добитите в рудника скални късове се превръщат в фина маса, от която се извличат полезните компоненти и се получава крайният продукт – медно-златен концентрат. Запознаването с дейността на компанията премина през процесите на смилане, флотация и обогатяване, сгъстяване, филтриране и изсушаване.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗЛАТИЦА  Събира средства за монумент на спортиста Стоян Николов
Prev Post ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ В ЗЛАТИЦА Събира средства за монумент на спортиста Стоян Николов
ТРИ ДНИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА ЧЕЛОПЕЧ  Оспорвано и атрактивно офроуд състезание
Next Post ТРИ ДНИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА ЧЕЛОПЕЧ Оспорвано и атрактивно офроуд състезание
Related Posts

Leave a Comment: