ИРЕНА ЦАКОВА – ДИРЕКТОР „РАЗРЕШИТЕЛНИ И ПРАВНИ ДЕЙНОСТИ В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Участва в годишната конференция на жените в бизнеса

  • 0
  • 121 преглеждания

На 4 ноември Съветът на жените в бизнеса в България проведе годишната си конференция New Normal for Women @ Life and Work. В рамките на контекста на Ковид-19 пандемията и предизвикателствата, които новата обстановка поставя, дами и бизнес лидери от различни индустрии, разговаряха за ефектите от кризата, отраженията ѝ върху личния и професионалния живот, и възможностите, които се откриват, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността“ на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

В първата панелна дискусия, озаглавена „Жените на първа линия - бизнес контекст“ са участвали Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ в „Лидл България“ и Боряна Бошнакова, консултант „Развитие на лидери и организации“.

Представеното в началото на панела национално-представително проучване на агенция Тренд за Covid и отраженията му в живота и работата на жените, еднозначно е посочило, че дамите в най-голяма степен са били на първа линия по време на пандемията. Тридесет и три процента от анкетираните жени са посочили, че пандемията не се е отразила добре върху живота им, а 47 % считат, че Ковид-19 ще има дългосрочни последствия върху живота.

Посочвайки примери в личен и служебен план, участниците в дискусията са се обединили около тезата, че макар и не всеки да забелязва това, промяната е най-постоянното нещо. Съществено значение както за хората, така и за организациите е имало предварителната подготовка за реакция в условия на криза. Цветанка Минчева е споделила, че макар да са били провеждани обучения при най-различни кризисни ситуации, истинският живот е предложил много по-голямо разнообразие от сценарии. „Първото нещо, което направихме е да защитим хората си и да дадем сигурност на клиентите ни, че парите им са защитени“, е заявила тя.

Втората панелна дискусия е насочила вниманието на участниците в конференцията към промяната на възможностите. В нея мнения по темата са изразили Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“ и Миглена Узунова-Цекова, директор „Човешки ресурси“ в телекома А1. Те са споделили практики от своята дейност как големите компании са се справили с кризата и какви възможности за това са установили.

Заявено е било, че потреблението да не е спаднало, но върху бизнеса сериозно са се отразили поскъпването на суровините, транспортът, увеличените срокове на доставка и дефицитът. Наблюдавани са бързи смени на потребителското поведение както по отношение намаляване честотата на ходене до магазина, така и в увеличаването на размера на кошницата.

За промяната Ирена Цакова е споделила, че или влизаш в нея и започваш да я управляваш, или не оценяваш. За нея и екипът ѝ работата от дистанция е наложила редица новости – от задълбочаване на ползваните дигитални умения, до създаването на иновативни начини за комуникация и запазване на взаимоотношенията както между служителите, така и между компанията и заинтересованите ѝ страни. Г-жа Цакова е посочила, че дигитализацията в компанията е започнала от 2008 г., но пандемията е сгъстила още повече графика при внедряването на автоматизирани процеси, включително работа от дистанция на минно оборудване под земята.

„Промените ни направиха по-силни. Накараха ни да мислим по-различно. Разбрахме необходимостта от това да се обучаваме и да приемаме по-лесно дигитализацията, но и да ценим повече съпричастността. Нещата, които отлагахме и се страхувахме да опитаме да научим, вече прилагаме успешно. Успяхме да преодолеем редица бариери. Лидерството в компанията, силната социална политика и грижата за хората бяха от решаващо значение за запазването на човечността“, е подчертала тя. Пандемията се е отразила на всички индустрии, но минната индустрия е стратегическа, затова със сериозна дисциплина отрасълът преодолява различните кризисни ситуации, е каза Ирена Цакова.

„Това се доказа по време на пандемията, когато не спряхме да работим дори за ден. Дължим това на огромната отговорност, която нашите служители имат. За бъдещето е важно да запазим работата от дистанция, но като управляваме дистанционно процесите“.

ВЕТЕРАНЪТ МИЛЧО МИНКОВ  С успешни изяви в дългите бягания на маратони и първенства в страната
Prev Post ВЕТЕРАНЪТ МИЛЧО МИНКОВ С успешни изяви в дългите бягания на маратони и първенства в страната
ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“   Четвърти в Зона „Изток“ след края на сезона
Next Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ Четвърти в Зона „Изток“ след края на сезона
Related Posts

Leave a Comment: