ГРАДЪТ МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Отново в престижен световен списък

  • 0
  • 131 преглеждания

Както всеки втори българин, а и немалко чужденци говорят, Копривщица е емблемата на България като исторически резерват. Градът музей е включен в списъка на Световната туристическа организация на ООН за най-добри етносела в света. Преди дни стана известно от сайта на институцията, провела на 2 декември в Мадрид Общо събрание, че на форума е обявен списъкът за най-добри туристически селища на Земята за 2021 година.

Пилотната инициатива „Най-добрите туристически селища“ избира 44 селища от 32 страни, сред които са включени България и Копривщица. Според критериите на туристическата организация, това са „селища, които са изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни активи, които съхраняват и насърчават ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и имат ясен ангажимент към иновации и устойчивост във всичките ѝ аспекти – икономически, социален и екологичен“.

Копривщица, единствена от България като туристическа дестинация, е събрала над 80 от максималните 100 точки при оценката на нейните възможности за посещения от хора, обичащи старините, от страната ни и чужбина. Градът – музей и исторически резерват е включен в програмата за надграждане – някои селища трябва да работят за допълване на изискванията, на които отговарят по тези критерии, за официално получаване на признанието. Световната туристическа организация и нейните партньори ще оказват помощ на местните общности, за да бъдат подобрени елементите, класифицирани като пропуски в процеса на оценяване. В този списък, освен Копривщица, попадат селища от Черна гора, Сърбия, Словения, Хърватия, Гърция, Азербайджан, Унгария, Кипър, Андора, Испания, Мексико, Япония, Тайланд, Мароко, Уганда и Египет. Това научаваме от публикация на администраторите на Фейсбук страницата „Площад Славейков“. През февруари следващата година предстои заседание на Общото събрание на Световната туристическа организация на ООН, когато вероятно ще се обсъждат следващите кандидатури.

Гордост е за копривщенци, че техният град попадна отново в световен списък, но това задължава общинското ръководство, а и държавата, да работят с отговорност, грижа и последователност за подобряване на инфраструктурата на водопроводната и канализационна мрежа и на пътищата, водещи до възрожденския град, който още от 1971 година е обявен за обект на международен туризъм.

Празнична литургия за патронния ден на църквата в Челопеч
Prev Post Празнична литургия за патронния ден на църквата в Челопеч
КОЛЕДНА ПРИКАЗКА  Запали елхата в Челопеч
Next Post КОЛЕДНА ПРИКАЗКА Запали елхата в Челопеч
Related Posts

Leave a Comment: