Избраха „Баба № 1“ в село Петрич

  • 0
  • 113 преглеждания

На 21 януари по стара традиция за поредна година ръководствата на кметството и читалище „Оборище“ в село Петрич, съвместно с Клуб на пенсионера „Искра“, отбелязаха Деня на родилната помощ. Инициативата е част от календара за чествания и прояви на местната културна институция. Специален гост на празника беше фелдшерът Салих Уруч и баби, радващи се на своите внуци. Събитието се състоя на открито в парка на кметството, под плодно дръвче и премина при спазване на противоепидемичните мерки.

Беше извършен ритуалът по измиването на ръцете на фелдшер Салих Уруч. От украсено медно котле беше полято на медицинския специалист да се измие, както някога са правели хората в миналото. За празника той получи и подаръци, които организаторите му поднесоха в дар за отговорната мисия да се грижи за здравето на малките и възрастните жители на селото. Честа да спазят старата традиция имаха двете баби, които са били дарени с внуци през 2021 година – Генка Тодореова и кметският наместник Мария Ангелова, които дариха кърпа на фелдшер Салих Уруч.

Кметство село Петрич и читалище „Оборище” отправиха благодарности и честитиха празника на своя гост, както и на екипите на отделенията по акушерство и гинекология, и на лекарите от цялата страна, които първи посрещат новия живот. „Вие сте незаменима част от най-красивите и важни мигове за нас! Всяко дете получава първата си глътка въздух благодарение на Вашите грижи и подкрепа. Благодарни сме, че Ви има и сте част от най-голямото чудо - вълшебството на новия живот!“, заявиха организаторите на проявата.

Нарочна комисия от дядовци титулува Генка Тодореова с приза „Баба номер 1“,  а Мария Ангелова с призна „Мисис баба“. „Да са здрави бабите и винаги така всеотдайни и грижовни!“, пожелаха присъстващи на тържеството за Бабинден в село Петрич.

В ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ – 21 ЯНУАРИ  Пресъздадоха обичая „Поливане“ в Копривщица
Prev Post В ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ – 21 ЯНУАРИ Пресъздадоха обичая „Поливане“ в Копривщица
В ЧАВДАР  Секретарят на общината изненада приятно най-малките за Бабинден
Next Post В ЧАВДАР Секретарят на общината изненада приятно най-малките за Бабинден
Related Posts