В ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ – 21 ЯНУАРИ Пресъздадоха обичая „Поливане“ в Копривщица

  • 0
  • 101 преглеждания

На 21 януари – Денят на родилната помощ, един от големите женски празници  в годината, по стар стил, се отбелязва и като Бабинден. Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ – Копривщица, покани в етнографската зала на общинския Жив музей, при спазване на мерките за здравна безопасност, ограничен брой жители на града, съпричастни към обичаите и традиции за отдаване почит към жените, които в миналото са помагали на родилките.

Тържеството бе уважено от майки, сдобили се със свои наследници през отминалата година и техните деца, баби, председателят на читалищното настоятелство Стоян Павлов и читалищни работници, д-р Лили Алексиева, женска певческа група „Копришки бисери“ с ръководител Иванка Личева и близки на най-малките жители на Копривщица. Артистичният секретар Димитър Кунчев приветства гостите и отбеляза, че на този ден уважение се поднася на бабата-акушерка и към онези благородни и красиви духом люде – акушери, гинеколози, лекари, „в чийто ръце са проплаквали за първи път новородените“. Те заслужават нашето: „Сполай Ви за всеотдайността да помогнете още едно чедо да отвори очи за белия свят, още едно гласче да звънне в нечия къща, още една надежда за радост и бъднина да грейне в сърцата на наший род!“, каза Димитър Кунчев.

Той припомни символиката на ритуалите, характерни за този празник, всичко това в името на новия живот – децата. Артистичният секретар пожела на новородените през 2021 година да са здрави, благословени, а родителите и близките, дарени с радостта, да виждат как растат децата и внуците им като добри почтени хора, с корените на българския дух. Човещината и вярата с обич да ги водят към бъдното и с тях да се чувстват богати.

Д-р Лили Алексиева и младата майка Илияна Тодорова с дъщеричката си Анастасия пресъздадоха обичая „Поливане“. Председателят на читалищното настоятелство Стоян Павлов поднесе на д-р Алексиева саксия с цветя, а на всички родени през отминалата година – подаръци. Женската певческа група „Копришки бисери“ поздрави честващите Бабинден с няколко песни. И както повелява традицията, на тържеството всяка майка се беше постарала да донесе вкусни неща за скромната трапеза – питки, кошнички, лакомства, от които опитаха всички. Денят на родилната помощ в Копривщица завърши с обща снимка за спомен.

Десет момчета и четири момичета през миналата година в Мирково
Prev Post Десет момчета и четири момичета през миналата година в Мирково
Избраха „Баба № 1“ в село Петрич
Next Post Избраха „Баба № 1“ в село Петрич
Related Posts