Изложба за просветителя с уникални експонати

  • 0
  • 132 преглеждания

В галерия „Палавееви къщи“ към Дирекция на музеите на 12 септември бе открита изложба, посветена на бележития възрожденец Йоаким Груев. Събитието бе уважено от участници в научната конференция, която се проведе на 12 и 13 септември в родния му град, музейни служители, граждани и гости.

Фондовикът към културната институция, домакин на провежданите събития, Катя Мрънкова представи изложбата, която е уредена изцяло с експонати от фонда на Дирекция на музеите. Посетителят може види търговският тефтер на бащата на Йоаким Груев – Груйо Попчернев, за който говори в доклада си Светлана Мухова. Освен търговските си сметки в него Груйо Попчернев записва рождените дати и години на своите деца, отбеляза Катя Мрънкова.

Изложени са три писма на Йоаким Груев – кореспонденция между него и поп Ненчо Марков, в които става дума за дарението на родния му дом на училищното настоятелство, нов факт, който бе поднесен на научната конференция. Интерес представлява и тефтерът на Йоаким Груев от периода, когато е учителствал в родния си град, книги, учебници и преводи, орденът му „Меджидие“. От картинния фонд на Дирекцията са изложени портрети на копривщенски просветители Неофит Рилски, Найден Геров, Евлампия Векилова, поп Никола Белчов.

Prev Post И мирковчани не се отзоваха масово на призива
ЗА ШЕСТДЕСЕТ ГОДИНИ МЕДОДОБИВ В ПИРДОП  Първи планински фест
Next Post ЗА ШЕСТДЕСЕТ ГОДИНИ МЕДОДОБИВ В ПИРДОП Първи планински фест
Related Posts

Leave a Comment: