Къпаха булка и младоженец НА ИВАНОВДЕН В ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 61 преглеждания

Единствено в село Челопеч до наши дни е съхранен обичаят, отбелязван на Ивановден. На 7 януари самодейци от читалище “Труд и постоянство” извършиха ритуалното къпане на булка и младоженец във водите на река Воздол. Празникът е посветен на очакванията за родовитост в семейството чрез очистващата сила на водата и за да са силни и здрави децата, родени през годината.

От сградата на читалището, водена от духовата музика, групата сватбари, начело с младоженеца и булката с бебе в ръце, се отправи към коритото на преминаващата през селото река, където бяха извършени обредните практики на обичая. В ритуала са представени всички персонажи от една сватба – младоженците, свекър и свекърва, девери и свещеник, който да изпълни бракосъчетанието. В малкото вирче на замръзналата река Воздол “свекървата” (Мария Луканова) дарува младите и техните гости. Няколко майки, сдобили се с наследници през 2018 г. също получиха подаръци за тях от читалищното настоятелство. После със смях и закачки, процесията се отправи към центъра на село Челопеч, за да се продължи с традиционното народно веселие – сватбеното хоро.

Самодейците се веселиха в студеното време, наблюдавани от немалко жители и гости на селото, присъствали на изпълнението на традиционния обичай. Хубавото в него е, че никой не се сърди за “топването” в ледените води, защото къпането в този период на годината е предвестник на дълголетие и здраве.

СЪСТЕЗАТЕЛКИ НА СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“  С първи стартове през новата година
Prev Post СЪСТЕЗАТЕЛКИ НА СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ С първи стартове през новата година
ОТБОРЪТ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА НА БЪЛГАРИЯ  Посети „Дънди Прешас Металс Челопеч”
Next Post ОТБОРЪТ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА НА БЪЛГАРИЯ Посети „Дънди Прешас Металс Челопеч”
Related Posts

Leave a Comment: