КАРВИНГ ИЗКУСТВОТО Впечатли жители и гости на възрожденския град Копривщица

  • 0
  • 106 преглеждания

На 10 и 11 октомври по идея на кмета на общината Бойка Дюлгярова в Копривщица се проведе фестивал на Дървената скулптура. Г-жа Дюлгярова бе поканила хора, които се занимават с това изкуство, познато на специалистите като „Карвинг“.

И на площад „Петко Каравелов“, пред сградата на общинската администрация във възрожденския град „запяха“ моторни резачки. Припяваха им флексове. Стоим и гледаме, как под умелите движения на творците на това изкуство се получаваха прекрасни произведения. Един от тях – Димитър Димитров от Самоков, отбеляза, че се изискват много умения, за да може с моторни резачки и флекс да се правят дървените фигури. Според предпочитанията на всеки майстор на изящните изработки, се  създават всякакви фигури – на животни, пана, пластики, дори ефектни и привличащи погледа царствени тронове. Той се занимава с това изкуство от 3-4 години.

През тези два дни Димитър Димитров се бе заел да направи глава на магаре, което от едната си страна ще е дървената пейка. На въпроса ми дали е трудно, той отговори, че фантазията работи ли, нещата се получават. Фигурата, която подготвя трябва да се вижда във фантазията му. И с усмивка обяснява, че  всичко е в дървото. Само махаш излишното и всичко се нарежда! – подчертава той.

Петър Изевков от гр. Раковски се занимава с карвинг от година и половина. С моторноата си резачка той направи дървена пейка, която, погледната под друг ъгъл, изобразява  копривщенски  мост. На другата страна на произведението си той е изрязал надписа „Копривщица“. Отивам при третия изкусен майстор на карвинг. Неговата идея е да изработи перо на постамент, на което ще бъдат изписани първите изречения на Кървавото писмо на Тодор Каблешков. Другото негово произведение е дървен стол, в основата на който е част от ствола да дебело дърво.

Крум Велев от Самоков е направил първите опити да извайва дървени фигури преди 15 години. Насред площада се извиси дървената снага на мечка, изработена от Николай Иванов от гр. Плевен. Дървесината от ела за впечатляващите произведения е предоставена от Община Копривщица. Изработените фигури остават в Копривщица. Кметът на възрожденския град Бойка Дюлгярова обясни, че те ще бъдат разположени в парка до родния дом на Любен и Петко Каравелови и на други места. Пейката, на която от двете страни са изработени топки за тенис, ще заеме мястото си в тенис-игрището в двора на СУ „Любен Каравелов“.

Предстои дървените фигури да бъдат преместени на място, където доста време ще съхнат. След това ще бъдат обработени с химикали и импрегнирани, преди да бъдат изложени в откритите пространства и на атмосферните влияния.

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Награди за дългогодишни служители в местната власт
Prev Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Награди за дългогодишни служители в местната власт
НАД ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ ЛЮБИТЕЛИ НА СПОРТА   Участваха във „виртуалния“ индивидуален „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“
Next Post НАД ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ ЛЮБИТЕЛИ НА СПОРТА Участваха във „виртуалния“ индивидуален „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“
Related Posts

Leave a Comment: