КИТАРИСТЪТ ВАСИЛ БЕЛЕЖКОВ Свири с млади музиканти на импровизиран концерт в село Мирково

  • 0
  • 102 преглеждания

По покана на музикалния педагог и ръководител на Марчинг бенд “Marching Stars” – гр. Златица Тодор Цачев, на 23 юли в една от залите на Спортен комплекс „Мирково“ се проведе творческа среща с китариста от Вокално-инструментална група „Епизод“, композитор и негов близък приятел Васил Бележков. Гостът представи своето изкуство и участва пред отбраната публика от почитатели на музиката в импровизиран концерт с млади изпълнители на китара и саксофон от района. Това бе и поводът за посещението му в село Мирково – да посвири заедно с изпълнителя на бас-китара от с. Чавдар – Кристиaн Даулов.

Виртуозът-китарист бе представен за присъстващите на събитието от Тодор Цачев, който довери, че преди години, като студенти в Музикалната академия двамата имали намерения да съставят своя група, но проектът не се случил. Васил Бележков е изключителен композитор и твори произведения за голям симфоничен оркестър, разказа г-н Цачев. На XIX международен конкурс за написване на ново произведение „7/8“ през 2019 г., спечелил наградата на публиката, което е много високо признание за неговото творчество и обикновено с отличието се удостоява най-доброто произведение. Изключително удоволствие при слушане и впечатление на почитателите правят неговите „Три симфонични ръченици“, каза Тодор Цачев. Васил Бележков е привърженик на народната музика и освен на китара, отлично борави и с тамбурата, заяви той преди да „даде“ думата на китариста. В потвърждение гостът сподели, че който умее да работи с този народен инструмент, много лесно усвоява и електрическата китара.

Музикантът изпълни на няколко композиции на класическа китара, сред които пиеса на италианския композитор Матео Каркаси, творил през XIX в. По молба на Тодор Цачев гостът представи една от песните на група „Епизод“ от най-новия им албум „Великите владетели“, озаглавена „Хан ювиги Крум“, както и други композиции, за които използва електрическа китара.

Васил Бележков се включи и в дует с 14-годишния Кристиан Даулов, който разказа за себе си, че преди време преоткрил в дома си една китара, подарена му преди 6 – 7 години от неговия дядо и започнал сам да се учи да свири на нея. Забелязал напредъка на своя внук, наскоро дядото му подарил нова бас-китара. С насърчения от Тодор Цачев и Васил Бележков, Кристиан се справи отлично с предизвикателството.

А импровизираният концерт, за удоволствие на публиката, се получи накрая. В изпълненията със саксофон се включи и Християна Павлова от Златица, възпитаничка на Тодор Цачев. Така с два саксофона и електрическата  китара и бас-китара, музикантите изпълниха след малко тренировка за съвместната изява произведението „Now’s The Time“ (Сега е времето)  на Чарли Паркър. Ивайла Цачева направи премиера на нейната обработка за пиано на „Петруно, пиле шарено“, а за финал – чухме една чудесна ръченица.

КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ   В чест на Свети Илия в църквата „Свети Никола“ в Копривщица
Prev Post КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ В чест на Свети Илия в църквата „Свети Никола“ в Копривщица
ХОБИ ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ  Велосипедът, препоръчва Ивайло Златанов от село Чавдар
Next Post ХОБИ ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ Велосипедът, препоръчва Ивайло Златанов от село Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: