КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ В чест на Свети Илия в църквата „Свети Никола“ в Копривщица

  • 0
  • 88 преглеждания

В православния календар на 20 юли се почита деня на Свети пророк Илия. Мнозина копривщенци на този ден посетиха храмовете на възрожденския град, за да запалят свещ, да се поклонят пред Светията и се помолят за здраве на себе и близките си.

В предобедните часове на този голям православен празник отец Румен Стоименов отслужи тържествена молитва в храма, благослови обредния курбан и извърши водосвет.  На Илинден се правят курбани за здраве. Господарят на небесните стихии, гръмотевиците и градушките се почита и от овчарите. За поредна година на 20 юли в църквата „Свети Никола“ бе приготвена  жертвена гозба. Обредното животно за курбана отново бе дарено от потомствените овцевъди семейството Гена и Георги Банчеви.

С приготвянето се бяха заели Мария Зайкова, Виолета Джоголанова и Диана Георгиева.  Двамата братовчеди, носещи по стара традиция в рода Банчеви името на своя дядо Бобе, единият от които син на Георги и Гена, и тяхната леля Маленка, помагаха на трапезата в притвора на църквата. Курбанът бе раздаден за здраве и благоденствие на дарителите и миряните.

Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи. На 20 юли се отбелязва и избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА ЕЛИЦА ТОДОРОВА  На националния шампионат за юноши и девойки старша възраст
Prev Post ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА ЕЛИЦА ТОДОРОВА На националния шампионат за юноши и девойки старша възраст
КИТАРИСТЪТ ВАСИЛ БЕЛЕЖКОВ  Свири с млади музиканти на импровизиран концерт в село Мирково
Next Post КИТАРИСТЪТ ВАСИЛ БЕЛЕЖКОВ Свири с млади музиканти на импровизиран концерт в село Мирково
Related Posts

Leave a Comment: