ХОБИ ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ Велосипедът, препоръчва Ивайло Златанов от село Чавдар

  • 0
  • 116 преглеждания

Разпространението на коронавирусната епидемия в България ограничи хората в техните контакти и излизания сред обществото и природата. Този факт доведе до отрицателни последици за българина. Начин да се освободим от тях беше поводът да се срещнем с 35-годишния Ивайло Златанов от село Чавдар. Той горещо препоръчва велосипеда за спортни занимания, който помага в такива трудни моменти за физическата и психическа нагласа за справяне с проблемите.

Интересен разговор водим с Ивайло, който търси съмишленици за развитието на велосипедния спорт в своето родно село. Неговото мнение е, че хората трябва да спортуват, независимо какво са избрали. Обичта към спорта активност трябва да се събужда още в ранна детска възраст, за да може момичетата и момчетата да разберат ползата и потребностите от това да си в постоянен контакт със себе си. Спортът, който той практикува от няколко години е карането на велосипед. Това го зарежда положително, като заедно със свои последователи от района обикаля доста места на две колела.

Пълнят му се очите от красивите гледки, които се откриват при планинския велосипеден спорт. Природните картини са неповторим момент на среща с околната среда. Мнението му е, че леко, но все пак се увеличават последователите им в развитието на велосипедния спорт в страната и района на Средногорието, който изисква спазването на определени правила и закономерности. „Трябва повече хора да разберат, че спортуването е здраве! Помага, както на физическото, така и на психическото здраве на хората!”, казва Ивайло Златанов. И допълва, че макар и да се натоварва до голяма степен физически, това го разтоварва от напрегнатото ежедневие. Дори и сам човек да кара велосипед, е полезно, а когато са група колоездачи, той става екипен спорт, който изисква съобразителност и уважение към останалите.

Ивайло Златанов споделя, че ще се радва ако намери последователи в развитието на любимия му спорт в село Чавдар, за което ще търси подкрепа от ръководството на общината, училището и всички, които имат нуждата да спортуват. Той постоянно търси контакти с хора, които са запалени от велосипедния спорт, с които говори на един език.

„Хубавото лятно време е много добра възможност за всички любители на колоезденето да грабнат колелото си и да правят излети сред природата. Неповторими са. В Германия колелото не само е средство за разтоварване след края на работния ден или през свободното време. То е и превозно средство в ежедневието,пояснява Ивайло Златанов. Спортуваш с превозно средство, което не замърсява околната среда. Велосипедът трябва да се наложи по улиците, където по принцип доминират колите. Важното е за здравето ни, за защита на околната среда, за личното добро физическо състояние. Колелото не трябва да се използва само в неделя. Полезно е хората да го използват ежедневно, наравно с обществения транспорт и личния автомобил, при пътуването до работа, за пазаруване и т.н.”

В края на разговора ни за спорта с велосипед с Ивайло Златанов на по чаша горещо и ароматно италианско капучино, той сподели и за своето голямо предизвикателство, в което смята да се впусне идната събота – 1 август. Макар и със сериозни физически травми, той ще се присъедини към група ентусиасти на велосипедния спорт от София и ще продължи до красивото ни Черноморие. Спонсор за осъществяването на идеята той намира в своя съселянин и близък роднина от село Чавдар Тодор Дишлянов и фирмата му ЕТ „Тоци – 22”, който ще подкрепи Ивайло с морално и материално за осъществяването на идеята. „Спонсорът е човек, който те забелязва. Той вярва в теб и е много важно да оправдаеш неговото доверие!”, споделя Ивайло.

А изводът от нашия разговор с Ивайло е, че спортът трябва да намира все повече последователи у нас. Като специалист той препоръчва велосипедния, за който търси развитие в Средногорието. Неговият верен другар, велосипедът, не изисква много грижи. Винаги е на готов за преход и го очаква да се включи активно в поредното му ново начинание.

КИТАРИСТЪТ ВАСИЛ БЕЛЕЖКОВ  Свири с млади музиканти на импровизиран концерт в село Мирково
Prev Post КИТАРИСТЪТ ВАСИЛ БЕЛЕЖКОВ Свири с млади музиканти на импровизиран концерт в село Мирково
Бридж клуб „Челопеч“ с две купи от престижни състезания
Next Post Бридж клуб „Челопеч“ с две купи от престижни състезания
Related Posts

Leave a Comment: