КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ И ОБЩИНИТЕ АНТОН И ЧАВДАР

  • 0
  • 112 преглеждания

Приключиха успешно „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“

На 16 септември в Община Антон програма BASE – Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ на Индустриален клъстер Средногорие в партньорство с „Геотехмин“ ООД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, Фондация Америка за България“ и общините Антон и Чавдар, официално закри своя пети сезон. През последните шест седмици всеки вторник и сряда двадесет и четири участници се събираха, за да черпят знания, опит и вдъхновение от успели български предприемачи как да построят основите на своя малък бизнес в България.

Индустриален клъстер „Средногорие“, „Геотехмин и Дънди Прешъс Металс Челопеч“ подкрепиха инициативата за развитие на местното предпримачество в Средногорието и осигуриха средствата за наградния фонд.

На представянето на бизнес идеите на част от завършилите академията присъстваха кметовете на двете общини – Андрей Симов и Григор Даулов, Анка Шопова, Ръководител „Връзки с обществеността“ на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Даниела Теофанова, Директор „Връзки с обществеността“ на „Геотехмин“, Красимира Янева, зам-директор, инж. Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на клъстера Златина Саръева, координатор, представители от фондацията и гости.

Девет участника защитиха своите бизнес планове пред компетентно жури, представлявано от Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество  и технологии“ на Фондация „Америка за България“, Цветанка Караиванова, икономически директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Станимира Георгиева от Шоколадова къща „Станимира“.

Идеите на бъдещите предприемачи се простираха от мобилно приложение, което има за цел да помогне на учениците да учат по-интересно и ефективно, образователно ателие за деца с Дислексия  – „ДАРбата“ и работилница за деца „AWD - ART, WRITING & DANCING“, масажно студио „Мелани”, през арт работилничка „Handmade with… Love”, вила за гости „Eden”, помещаваща и кабинет за психотерапия, изграждане на малки къщи от типа „Активен дом“, цех за преработка на билки и създаването на здравословни отвари „Живец“ от билки до „Biotera - пермакултурна ферма” – асоциация с римската богиня на Земята – Тера.

Всички бизнес идеи имат потенциал за реализацията и успех, но само четири бяха отличени. Журито класира на първо място Петър Мутафов от с. Мирково с идеята за изграждане на малки къщи от типа „Активен дом“. Второто място бе присъдено на Любка Тодорова от гр. Пирдоп с нейната арт работилничка „Handmade with… Love”. Третото бе поделено между двама участници – Мария Томева от с. Чавдар с Biotera- пермакултурна ферма” и най-младият завършил успешно академията - Благой Симандов, който е на 15 г. от с. Антон, с неговото мобилно приложение, имащо за цел да помогне на учениците да учат по-лесно и ефективно. Цветанка Караиванова връчи наградите на авторите на отличените бизнес проекти.

Кметовете на общините изказаха благодарност към Индустриален клъстер „Средногорие“ за развитието на потенциала на местния бизнес. Андрей Симов сподели, че с лични средства дава стипендия от 1000 лв. на  Благой Симандов, а Григор Даулов ще подкрепи проект, който ще се реализира на територията на община Чавдар. Двамата раздадоха сертификати на участниците за тяхната мотивация и активно участие по време на курса.

Инж. Николай Минков изрази благодарност към всички ментори, които отделиха време и усилия да споделят професионалните си знания и опит с участниците. Той насърчи примера от петото издание на BASE, което показа брилянтен пример за публично-частно партньорство между общини, бизнес и образование. Програма създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие в Средногорието и успя да мотивира хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес. Целта е да свързва хората и да се създаде общност, която да се грижи за икономическото и социално развитие на региона и страната.

ПИРДОПСКАТА ЛЕКОАТЛЕТКА ЕЛИЦА ТОДОРОВА  С личен резултат в Истанбул
Prev Post ПИРДОПСКАТА ЛЕКОАТЛЕТКА ЕЛИЦА ТОДОРОВА С личен резултат в Истанбул
В ПИРДОП  Ученици участваха в Европейската седмица на мобилността
Next Post В ПИРДОП Ученици участваха в Европейската седмица на мобилността
Related Posts

Leave a Comment: