КЛУБОВЕТЕ „ТРАДИЦИЯ“ В ЗЛАТИЦА И КОПРИВЩИЦА Станаха побратими на специален ритуал

  • 0
  • 169 преглеждания

Регионалният клуб „Традиция“ – клон Златица, на 6 октомври навърши една година от своето възстановяване. За тази една година той активно се включи в живота и традициите на града и района. Членовете на клуба взеха участия във възстановки на исторически събития в градовете Сливница, Копривщица, Хисаря,Тетевен, Калофер, Червен бряг и в Твърдишкия балкан. Бяха изнесени открити уроци по родолюбие в училищата в Златица и Антон.

С активното участие на представители на ТД „Традиция“ – Златица бяха отбелязани Денят на народните будители, 147-годишнината от гибелта на Васил Левски и Деня на Съединението, както и годишнината от освобождението на град Златица от османска власт. За този кратък период от време, въпреки усложнената епидемиологична обстановка, клубът продължи своята дейност, спазвайки доколкото е възможно наложените ограничения.

За рождения ден на клуба неговите членове се събраха да отбележат събитието в съботната вечер – 10 октомври. Техни гости бяха председателят на Национално дружество „ТрадицияОгнян Маринов, заместник-секретарят Мариана Георгиева, членове от регионалните клонове в Копривщица, Мирково и град Съединение, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов и други.

Приветствия по случай годишнината бяха поднесени от инж. Генов и председателя на регионалния клон в Копривщица Донко Мрънков. Председателят на РК „Традиция“ – Златица Явор Ангелов изказа задоволство от сътрудничеството и подкрепата на клуба от общината. Вълнуващ момент в церемонията беше ритуалното побратимяване на двата регионални клуба от Златица и Копривщица. Клетвените думи бяха произнесени три пъти от техните председатели г-н Ангелов и г-н Мрънков, със запалени свещи в ръце, в присъствието на всички членове на клуба в Златица и техните гости.

Рождениците получиха като подарък медна икона на Свети Георги, а гостите от Копривщица – гоблен на Света Богородица с младенеца, изработен и подарен от майката на Стоян Зяпков, който освен общински съветник и планинар, е и член на клуба. Към официалната част на проявата бе и приемането на най-новия член на клуба Пламена Димитрова от София, готова да пази и полуляризира българските традиции и култура. С нейното присъединяване, членовете на клуба стават дванайсет, а с побратимяването с  копривщенския клуб, ще се задълбочи сътрудничеството и взаимната помощ между двете родолюбиви организации.

Всеки един от присъстващите на рождения ден получи като подарък символичен музикален ключ „Сол“ и тениска с логото на клуба и община Златица. Финалът на вечерята беше колективното духване на запалената свещичка на тортата,  илюстрирана със снимки на клуба от участия във възстановки.

На тържествената вечеря имаше много народни хора и жива музика от специално поканения за вечерта гайдар, който заедно със съпругата си и с Донко Мрънков изпълни букет от родопски песни.

Емоции с „брабой“ състезания в Копривщица
Prev Post Емоции с „брабой“ състезания в Копривщица
В ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И КОПРИВЩИЦА  Авторали „Високи токчета“
Next Post В ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И КОПРИВЩИЦА Авторали „Високи токчета“
Related Posts

Leave a Comment: