КМЕТ, УЧЕНИЦИ И ГРУПА ГЕОТЕХМИН Засаждаха дървета в Пирдоп

  • 0
  • 114 преглеждания

 Проектът „Нашето зелено утре“ е част от Благотворителна програма „Българските добродетели“

Над 70 фиданки и 200 храста бяха засадени в Пирдоп в рамките на инициативата „Нашето зелено утре“, част от Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН. В засаждането се включиха кметът Ангел Геров, зам.-кметовете Мария Шентова и Иван Щаплев, председателят на ОбС Васил Кафеджиев и представителите на дарителите – Стойно Стойнов, директор „Обогатителен комплекс“ и Александър Григоров, директор „Околна среда и води“ от Елаците-Мед АД. В засаждането активно участие взеха ученици от четвърти клас на Начално училище-паметник „Тодор Влайков‟ и директора Евдокия Богданова, както и шестокласници от СУ „Саво Савов‟, с директора Цвятко Четьов. За да допринесат за облагородяването на градските пространства помогнаха и служители на дружествата-дарители и общинската администрация.

Инициативата в Община Пирдоп започна още в понеделник и вторник – 1 и 2 ноември, когато служители на ОбА засадиха дръвчета в парк „Еделвайс“, градската градина и пространствата около многофамилните жилища в града различни видове широколистни и плодни дръвчета – японски клен, круша, ябълка и слива. На 3-ти ноември в градска градина акцията продължи със засаждането на чинар, липа и ясен. В следващите дни ще бъдат засадени и дръвчета червен дъб, посочи екологът на ОбА Елена Смиленова.

Кметът Ангел Геров приветства преди започване на работата инициативата на Група ГЕОТЕХМИН. „Живеем в индустриален регион, грижата от страна на най-големите работодатели в района е от ключове значение да има една добре развита, зелена екосистема“, каза той. И изрази задоволството си, че в залесяването участват ученици от двете общински учебни заведения, като заяви, че така те ще се научат да ценят природата, да познават с дървесните видове и как те се засаждат и отглеждат. „Не случайно сме избрали именно Градската градина, тъй като тя е разположена между двете училища и така при всеки един свободен момент децата ще могат да посетят засадените от тях дървета, да проследят тяхното развитие и да полагат грижи за тях. По този начин те ще се научат да се грижат за природата. Благодаря на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН“, добави той и гарантира, че Община Пирдоп, с помощта на учениците ще се грижи новозасадените дървета. Г-н Геров отбеляза, че голяма част от дърветата в парка са остарели и за да се запази зеления му облик е от съществено значение да бъдат засадени нови видове. Затова инициативата „Нашето зелено утре“ е изключително полезна.

Инж. Александър Григоров приветства учениците, включили се в залесителната акция. „Радвам се да дадем заедно старт на инициативата „Нашето зелено утре“ в Община Пирдоп за 2021 г. Проектът е продължение от миналата година, а началото е от 2011 г., когато по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин, стартираха дейности по озеленяване в общините, в които работим и има наши служители. Инициативата е по Благотворителна програма „Българските добродетели“ и има за цел да изпълни един от нашите основни приоритети – общините от Средногорието да се превръщат във все по-красиви, зелени и предпочитани места за живот. Пожелавам успех на нашето общо начинание и нека посаденото от нас да ни носи радост в бъдеще‟, каза той.

Озеленителните дейности продължиха и в двора на СУ „Саво Савов‟. Там дружно бяха засадени четири чинара, две ели и един смърч, за които учениците от гимназията ще имат отговорността да полагат грижи.

Инициативата се провежда за втора поредна година в Община Пирдоп, като през миналата бяха засадени над 200 броя иглолистни и широколистни дръвчета в градинките „Еделвайс‟ и „Кирил Чепишев‟, ДГ „Пека и Карло Чоконяни‟ и градската градина.

„Нашето зелено утре“ е дългосрочен проект на Група ГЕОТЕХМИН за подобряване на биоразнообразието и околната среда в общините, в които Групата развива дейност. От 2020 г. той се осъществява с дарения на четири дружества – „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой“ и „Геотрейдинг“. Представители на общината определят площите и подходящите видове за озеленяване, съобразно климатичните особености, местните почвени характеристики и биоразнообразието в района.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“   Четвърти в Зона „Изток“ след края на сезона
Prev Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ Четвърти в Зона „Изток“ след края на сезона
В СЕЛО МИРКОВО  Празничен спектакъл на открито в Деня на будителите
Next Post В СЕЛО МИРКОВО Празничен спектакъл на открито в Деня на будителите
Related Posts

Leave a Comment: