В СЕЛО МИРКОВО Празничен спектакъл на открито в Деня на будителите

  • 0
  • 85 преглеждания

Денят на народните будители 1-ви ноември беше отбелязан подобаващо в Мирково. Читалище „Културен подем – 2020“, със съдействието на Община Мирково и ОУ „Георги Бенковски“ създаде неповторим и вълнуващ празник за присъставащите на площада в селото.

И това се случи, защото в честването се включиха много млади хора. Младежкият духов оркестър „Мирковски орлиза пръв път представи пред  жителите на Мирково своите нови небесносини със сребристи елементи униформи,  осигурени им от мирковската община. За начало на празничния ден те изпълниха марша „Край Босфора“. Тодор Цачев, секретар на читалището, поздрави с Деня на будителите мирковчани.  Кметът на oбщината Цветанка Йотина приветства всички с деня на будителите на нацията. Тя отбеляза приноса на всички културни и просветни дейци в образованието и напредъка на страната, както и на революционерите, дали живота си за България. Г-жа Йотина подчерта колко нужни са днес понятия като смирение, солидарност и човечност, които да ни помагат  да преодоляваме трудностите.

Важен елемент в празничната церемония беше да се отдаде заслужена почит на хората, вложили сили, време, знания и труд за културния подем на селото. Кметът Цветанка Йотина връчи цветя и грамота на Камелия Ивановаръководител на Танцов клуб „Мирковско хоро за високи художествени  постижения на клуба и участието му в Черноморски събор „Еврофолк 2021. Цветя и грамота получи и Илийчо Лалчев, художествен ръководител на Кукерски клуб „Мирково“ за отличното представяне в 16-тия фолклорен фестивал „Еврофолк Черно море. Г-жа Цветанка Йотина изказа специални благодарности на семейния тандем Цачеви, които са едни от съвременните всеотдайни народни будители.

С разнообразни участия на празника се представиха много от учениците от ОУ „Георги Бенковски“. Третокласници изнесоха литературна композиция, посветена на будителите. Четвъртокласници изпълниха песента „Успели и смели“, която е химн на училището в Мирково и е написана от семейство Ивайла и Тодор Цачеви. Първокласникът Стоян Захънов рецитира стихотворението „Ден на будителите“, третокласничката Александра Илиева изпълни „Обич от Дора Габе.

Духовият оркестър „Мирковски орли“ се представи още с „Ботев марш“.  Второкласници се включиха в празника с песента „Де е България, а  петокласници с  „Песента на народните будители. В края на програмата „Мирковски орли“ изпълниха известното произведение „Купата на живота“, което стана достоен завършек на празничния ден.

Всички изяви на децата заредиха с настроение и оптимизъм не само своите близки и познати, но и всички присъстващи на празника. Тодор Цачев обеща на публиката скоро да чуе още нови  изпълнения от състава. Служители на  общинска администрация раздадоха сувенири на участниците в концерта и на деятелите на образованието и културата в село Мирково.

КМЕТ, УЧЕНИЦИ И ГРУПА ГЕОТЕХМИН   Засаждаха дървета в Пирдоп
Prev Post КМЕТ, УЧЕНИЦИ И ГРУПА ГЕОТЕХМИН Засаждаха дървета в Пирдоп
В „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Десет служители със златна награда
Next Post В „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Десет служители със златна награда
Related Posts

Leave a Comment: