КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ: Избран е изпълнител на проекта за улиците

  • 0
  • 100 преглеждания

В навечерието на празника на град Пирдоп, който е тази събота и ще се проведе в местността „Еленско“, на 17 юли кметът на общината Ангел Геров проведе традиционната си среща с представители на местните медии. Г-н Геров отговори на въпроси на журналистите и представи част от дейността на местната власт през 2021 г.

От следващата седмица се очаква да започнат работите по изпълнение на проекта за рехабилитацията на улиците в град Пирдоп и село Душанци. Към момента (бел. 17 юли), каза г-н Геров, има издадено разрешително за строеж, което е в 14-дневната процедура за влизане в сила. Усилията на общинското ръководство са да се избегне това изчакване и по законов път, със заповед за предварително изпълнение, дейностите да започнат по-рано. Избраният за работата по проекта изпълнител е уведомен, съобщи той, и е започната подготовка за начало на строителството. Уточнява се откъде да се стартира. Кметът припомни, че на сесията на ОбС, проведена в село Душанци, е поставен въпросът за поставяне най-напред на мантинелите покрай река Славци, на едноименната улица, тъй като имаше инцидент с падане на автомобил в коритото ѝ. Тази задача – да се започне монтажа на предпазните елементи, е поставена на фирмата – изпълнител, въпреки че това ще усложни нейната работа, уточни той.

Извършена е рехабилитация на дупките по най-натоварените улици в град Пирдоп. На някои от тях, като „Св. Св. Кирил и Методий“, за която има подадено проектно предложение пред ПУДООС за подмяна на водопроводните и канализационните съоръжения. Затова е направено само за запълването им – т. нар. тампониране, т.е. автомобилите да преминават без затруднения. Целта е да не се харчат общински средства, предвид очакваното реализиране на този проект.

Кметът Ангел Геров съобщи, че на 15 юли започва приемът на документи в ПУДООС за проектни предложения. Общината е кандидатствала за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа, като са изпълнени всички изисквания на институцията. Той изрази надеждата си да бъде дадена „зелена светлина“ на това предложение. С него ще обхване една-трета от града и улици, където не е работено при реализирането на мащабния воден проект преди години. Това ще гарантира напълно завършване на цялостната подмяна на водопроводната и канализационната система на Пирдоп, с което загубите на вода и течовете ще бъдат сведени до минимум.

Общината все още е в дълг към Министерство на финансите и има да връща заем от 5 млн. лв., от които към началото на месец юли т. г. са останали непогасени около 2 700 000 лв. Връщането на тези пари става чрез спирането от страна на министерството на средствата за капиталови разходи и изравнителната субсидия, които трябва да се превеждат на общината по Закона за държавния бюджет всяка година. В такава ситуация Община Пирдоп е вече четвърта година, уточни кметът Ангел Геров. Това е и едно от затрудненията на местната власт за изпълнение на някои проекти и дейности, с които да се подобри инфраструктурата в града и село Душанци.

Г-н кметът заяви, че общината е спечелила делото си срещу Басейнова дирекция – Пловдив за водоползването от фирма „Асарел-Медет“ на води от язовир „Жеков вир“. В момента е в ход издаване на разрешителното. Ангел Геров съобщи, че предстои по съдебен път да се изискат средствата, които не са постъпили в местния бюджет, а в държавата, като делото, вероятно ще продължи няколко години, тъй като процедурата е бавна. Той изрази надеждата си това да стане по-бързо и информира, че юристите на общината подготвят исковата молба за входирането ѝ в съда. За времето от 2010 до 2021 г. става въпрос за сума от около 1 100 000 лв. С лихвите за периода тя може да нарасне до 1 700 000 лв., и те ще са сериозен приход към местния бюджет.

Кметът посочи, че е отправено искане към Министерство на финансите и са проведени разговори, тази сума да бъде приспадната от заема на общината. От ведомството, обаче, е отговорено, че законите на страната не позволяват това да се случи. А това означава, че още около година и половина местната власт в Пирдоп няма да може да разчита на средствата за капиталови разходи и изравнителната субсидия.

На срещата стана дума и за делото с „Аурубис България“ за собствеността на земята под язовир „Душанци“. Г-н Геров обясни, че по този казус няма развитие, делото в съда е насрочено за средата на месец септември. Решението на ОбС съвет по този въпрос е изпратено на ръководството на компанията.

По програмата за партньорство между двете страни, кметът информира, че почти всички проекти, включени за реализиране през двегодишния период за изпълнение, са приключени. Единствено остава да се работи по подмяната на тревната настилка на стадиона в спортния комплекс и изграждането на поливна система там. От фирмата са приели аргументите на общината тази част от програмата да се изпълни, както е предвидено. Особено важно е отборите по футбол и състезателите по лека атлетика да имат отговарящи на изискванията за развитие на тези спортове условия. Теренът на игрището е опасен за здравето на младите футболисти, а лекоатлетическата писта на практика не съществува. Има и подпочвени води, които излизат на повърхността и наводняват част от пространството на стадиона. Г-н Геров посочи, че Пирдоп е с трайни и продължаващи успехи във футбола и леката атлетика и на талантливите спортистите е необходимо да се гарантират подходящи условия за подготовка и провеждане на състезания, каквито имат много други общини.

Съблекалните, сервизните и помощните помещения в залата са напълно обновени, каза той. Заложено е да се извърши топлоизолация на фасадата на сградата отвън, което ще бъде направено на следващ етап от реализиране на партньорската програма.

Изпълняват се и другите заложени дейности – подкрепа на читалищата в Пирдоп и Душанци. В областта на образованието средствата, които предоставя „Аурубис България“ на Община Пирдоп, са насочени само и единствено за прилагане на иновативни методи на преподаване и преквалификация на педагозите. Г-н кметът сподели, че по партньорската програма с компанията е изпълнен проект за ремонт на оградата от северната страна на двора на СУ „Саво Савов“, която е била пред срутване, а с това и опасна за учениците и преминаващите граждани.

Успешно реализиран е проектът за ново видеонаблюдение на територията на общината. Монтирани са 71 камери с висока резолюция, които позволяват да се наблюдава в реално време всичко, което се случва по улиците и кръстовищата. Дежурните в ОбА и в РПУ – Пирдоп могат да разчетат номерата на автомобилите, дори и да разпознаят лицата на водачите на превозни средства, изрази задоволството си кметът Ангел Геров. Той сподели, че е възможно надграждане на този проект и в следващия двугодишен период да се монтират още камери, защото има нужда да се наблюдават повече места в общината. Предстои да се подобри наблюдението в градската градина, за да може да се гарантира безопасността и спокойствието на гражданите и в тази част на града.

Модерното видеонаблюдение вече дава добри резултати при установяване на виновните за инциденти. Кметът даде пример с пътно произшествие, при което извършителят е напуснал мястото. От записите е установено кой е причинил тази лека катастрофа. Знае се и кога е извършено изписване на фасади с сгради с графити. Намалели са и кражбите на цветя алеите в града от недобросъвестни граждани.

На седемнадесет места в град Пирдоп вече са изградени специални площадки за контейнерите за разделно събиране, които вече са обозначени с предпазни огради. Проектът за компостерите се забавя по обективни причини, но ще бъде изпълнен в срок, каза кметът Ангел Геров. В момента се правят предварителни проучвания за кандидатстване на общината по т.нар. Норвежка програма за финансиране на проект за подобряване на енергийната ефективност на началното училище. Предоставянето на средствата по нея е напълно безвъзмездно и на 100 % от стойността на проекта.

ГОСТИ ОТ ОБЩИНА ПАЛИЛУЛА, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

 Пристигат за летния празник на Пирдоп

За празника на град Пирдоп кметът Ангел Геров отправи покана към жителите и гостите на общината да посетят местността „Еленско“ на 24 юли. Тържествената програма ще започне в 11:30 часа. Кметът пожела времето да бъде хубаво и да няма прекъсвания в провеждането му, каквото се наложи през 2020 г., поради епидемиологичната обстановка в страната.

Г-н Геров съобщи, че е от ОбА е подготвена стойностна програма, с участието на фолк изпълнителката Райна.

Както стана традиция през последните години, край руините на Еленската базилика вкусен жертвен курбан ще бъде приготвен от известния кулинар Ути Бъчваров и раздаден на посетителите на събора. Ще бъде организиран и конкурсът за най-вкусен пирдопски тутманик. Самодейците от читалище „Напредък“ са подготвили приятна изненада за съгражданите си и гостите на Пирдоп. Аниматори ще забавляват децата, а за всички, които пожелаят в този ден да се отморят и веселят в прохладата на емблематичната и натоварена със силна духовна енергия местност, ще има организиран транспорт от гр. Пирдоп и село Душанци.

Специално за летния празник на града партньорите на общината в реализирането на транснационален проект от Община Палилула, Република Сърбия, ще бъдат гости на пирдопчани. Групата е от десет души и ще бъде водена от кмета на града. Представители на побратимения град от Московска област – Егоревск, тази година няма да има, поради обстановката в Руската федерация.

Кметът Ангел Геров пожела на отзовалите се на поканата на общината да се насладят на тържеството, както винаги досега е било.

Малко болни от Ковид-19 в МБАЛ – Пирдоп

В последните дни болните от Ковид-19, лекувани в МБАЛ – Пирдоп са изключително малко, каза по време на срещата си през миналата седмица с представители на местните медии кметът на общината Ангел Геров. До 17 юли е имало трима пациенти, но същия ден един от тях е бил излекуван и вече си е вкъщи. По данни от лечебното заведение към редакционното приключване на броя те са трима, а на други трима, са направени PCR тестове, които са изпратени за изследване в лаборатория.

Във времето, когато не е имало болни, на отделението е бил извършен наложителен ремонт, тъй като е имало течове на вода от дъждовете. Г-н Геров сподели, че в страната се наблюдава тенденция на леко увеличаване броя на заразените с коронавирус. И изрази надеждата си, че ситуацията е под контрола на здравните власти и няма да е със същата интензивност, каквато беше преди няколко месеца.

С работата си по лечението на болните от Ковид-19 колективът на МБАЛ – Пирдоп показа, че болницата има своето важно присъствие в региона. От общината са извършени проучвания за възможността да се реализира проект за саниране на сградата. Те са показали, че търговски дружества, каквото е МБАЛ, не са допустими за кандидатстване по финансиращите такива проекти програми.

ЛЯТНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЧАВДАР  Проведе концерт на талантите по пиано и китара
Prev Post ЛЯТНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЧАВДАР Проведе концерт на талантите по пиано и китара
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА  Седянка по Каравеловски пред родния му дом
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Седянка по Каравеловски пред родния му дом
Related Posts

Leave a Comment: