КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ: Спазването на мерките е гаранция за здравето на хората

  • 0
  • 92 преглеждания

На 11 ноември се проведе среща на представители на в. „Регион“, в. „Камбана“ и ТВ „Средногорие с кмета на Община Пирдоп Ангел Геров. Във връзка с усложняващата се обстановка в страната с разпространението на Ковид-19, той се спря на мерките, които е предприела местната власт за ограничаване разрастването на заразата. Извършват се ежедневни проверки на търговските обекти за спазване на противоепидемичните правила, носене на маски и употреба на дезинфектанти. Няма констатирани нарушения, каза той, а информацията всеки понеделник се съобщава в РЗИ. В сградата на ОбА се проверява телесната температура на всеки влизащ в зданието, задължително е носенето на маски. Общината е една от първите в страната, която затвори нощните клубове, ограничено е работното време на заведенията за обществено хранене до 23:00 ч. Общинската администрация работи с намален капацитет, за да се намали риска за нейните служители. Всички нови стъпки, предприети от държавата, се изпълняват стриктно. Населението в района е дисциплинирано и спазва мерките. В немалка степен това се дължи на изискванията на големите компании, които имат високи изисквания към своите работници и тази отговорност се пренася и на останалите граждани. Това допринася за сравнително по-малкото болни и карантинирани в региона. Кметът призова да се спазват препоръките на специалистите, защото здравето и животът на хората е на първо място.

Г-н Геров обяви, че към момента в общината са диагностицирани 12 заразени с коронавирус, които са на домашно лечение. Той заяви, че информацията се получава от РЗИ, но невинаги е точна. Тъй като първоначално се съобщава за заразен жител на Община Пирдоп, а в последствие той отпада от отчета за нея, защото лечението или задължителното му карантиниране се провежда на друго населено място.

Отговорностите за решаване на проблемите с Ковид-19 се възлагат на общините. Две седмици учениците ще бъдат в училище, а след това – също толкова време ще работят в дистанционна форма на обучение, каза той. Специално тази мярка е въведена в общината от началото на новата седмица, тъй като има младежи, които са на пансион. Този въпрос трябва да се решава на национално ниво, от Министерство на образованието и науката, смята кметът, а не от общината. Детските заведения и учениците от началната степен трябва да учат присъствено, тъй като има родители, които са трудово ангажирани, аргументира се кметът. Всички заведения да са осигурени с дезинфектанти и предпазни средства.

Във връзка с посещенията от граждани на пенсионерските клубове, кметът заяви, че е разговаряно с председателите им. Изискана е справка за броя на посетителите. Специално в гр. Пирдоп, помещението дава възможност за спазване на необходимите отстояния, а самите пенсионери са значително намалели. По-трудно е в село Душанци, където ще се водят разговори с хората. Ако не се спазват изискванията, клубът там ще бъде затворен.

За зимното почистване на уличната мрежа г-н Геров сподели, че вече е проведена процедурата, избран е изпълнител на услугата и до настъпване на сезона ще бъде сключен договорът с фирмата. Той изрази личното си становище, че няма да има проблеми и изненади при първите снеговалежи, които се очакват към началото на месец декември. Предвижда се провеждането на експеримент за почистването на тротоарните пространства, за да се види кой от методите е най-подходящ и най-евтин. За осигуряване на населението с дърва за огрев, кметът на Община Пирдоп посочи, че всички заявки са изпълнени. Задълженията на общината по социалната програма за даване безплатно по 3 куб. м. дърва на имащи това право, е приключена. Имало е известно закъснение за жители на село Душанци, заплатили дървесина за огрев, но вече и те са снабдени с дърва. Общината има на склад около 40 куб. м. акация, и е в готовност, при необходимост, да удовлетвори нови искания. Ще се натрупа такова количество от бук и дъб, за да може в тежкия зимен период да се удовлетворят при крайна необходимост искания на жители на общината. Фирмите имат възможност да доставят още дърва. Няма заплатени количества, които да не са осигурени на гражданите, гарантира той.

ОБЩИНА МИРКОВО И ЧЕТИРИ ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН   Реализират приоритетни за местното население проекти
Prev Post ОБЩИНА МИРКОВО И ЧЕТИРИ ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН Реализират приоритетни за местното население проекти
В ПИРДОП  Горя сметището за строителни отпадъци
Next Post В ПИРДОП Горя сметището за строителни отпадъци
Related Posts

Leave a Comment: