Когато има отлични резултати, значи е имало работа

  • 0
  • 124 преглеждания

Големи сме. Макар и малко на брой в едно малко училище в един малък град. Но големите битки печелим не само с мерак и способности, но и с удоволствие. И тази година  ПГТХТ „Никола Димов“ има своите  победители в националното състезание за най-добър млад готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар. И как няма да е така. Нашите шампиони са наясно с това, което търсят в нашето училище и  за какво ще употребят знанията и уменията, научени тук.

Сега е времето за избор. На седмокласници и осмокласници предстои да изберат не само училището, но и бъдещето си. Човек винаги може да допусне грешка. Но всичко е поправимо. Днес обаче времето е време на занаята, на професионалиста в определена област. Всички сме свидетели, че в сферата на услугите куца културата. Затова там трябва да има професионалисти. Е, в това отношение учениците на ПГТХТ “Никола Димов“ са щастливци. Учителите специалисти си разбират от работата. Всеки един ученик има възможност да се срещне и се обучава от световни шампиони по барманство, сервитьорство, сомелиерство от нашата страна. Всяка година някои от тях гостуват в училището. Обучават и самите преподаватели. Всяко лято учениците ни практикуват в големите хотелски и ресторантьорски вериги по Черноморието. Отдавна училището ни е реализирало така нареченото дуално обучение. Дори и да решиш след средното си образование да завършиш медицина, свидетелството ти за квалификационна степен в кетъринга ти осигурява един добър доход по време на следването.

Но сега поздравяваме нашите шампиони Пламен, Вики и Кевин! Те смятат, че изборът им да учат в Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии е правилен.

Виктория Христоскова преди четири години  е приета да продължи след 7 клас в София, Пазарджик и Пловдив, но избира ПГТХТ “Никола Димов“, гр. Пирдоп. Преди дни тя стана шеста измежду десетте най-добри готвачи по време на националното състезание за най-добър млад готвач, барман, сервитьор и хлебар-сладкар. Прекара часове наред в кабинета по готварство с г-жа Горяна Борисова, преподавател специалист. Особена трудност представлява изборът на меню. А това меню е само първата летва, която ако прескочиш, стигаш до черната кутия. На регионалния етап  Виктория е на четвърта позиция, която я класира за финалния кръг. Там тя се представи с предястие от авокадо с конфи от червен лук, редуциран с балсамико, основно ястие: роле от пъстърва с темпурирани зеленчуци, бадемов сос, аспержи, чипс от червено цвекло и спанак, гарнирано с пюре от пащърнак и десерт от плодова чиа.

Шеф Таньо Шишков, който е и председател на журито, я нарича „машинката“. Виктория получи отлична оценка и стигна „черната кутия“. А там я очакваше лаврак. Виктория е доволна, че  е успяла да преодолее страха си от неизвестното. Предстои балът. А постигнатият резултат директно я превръща в студент в Пловдив.

Преди четири години Кевин  Венциславов Василев от гр. Етрополе избира Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“, специалност кетъринг. Тази година, по време на училищния кръг на състезанието, той бе номиниран  като един от най-добре представилите се сервитьори с отлични умения и на сомелиер. Часове упорит труд. Досада от повтарящите се действия. Едно и също дни наред. Но Кевин е упорит. Състезателят в него преодолява настроенията. На регионалния кръг той е един от 10 най-добре представилите се и затова е сред състезателите на финалния кръг. За състезателната страст на Кевин е важно участието, защото това е поредната битка със себе си и поредната победа. Дали Кевин ще бъде най-добрият сервитьор измежду футболистите или най-добрият футболист сред сервитьорите, ще реши времето. Сега следва матурата и балът.

Пламен Калоянов Благоев е единадесетокласник. Момче като всички останали на тази възраст. В свободното време футболната топка сякаш е залепнала за крака му. Това показва не само футболната му страст, но и това, че носи спортен дух. Пацо Тигъра, както е известен в готварските среди, е общителен и добронамерен. С особено отношение към приготвянето на храната и нейното поднасяне. И това не е случайно. Един ден той може да стане част от историята на веригата за бързо хранене ХЕПИ. Тази година Пламен отвя конкуренцията на регионалния етап на националното състезание  и се класира на първо място сред барманите. На финалния етап последва невероятна битка. Там конкуренцията бе изключително оспорвана. Пламен завоюва бронза само с две точки разлика от победителя от Несебър.

Правилният избор се  прави със сърце и ръце.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ
УЧЕНИЦИ ОТ ПГМЕ - ПИРДОП
Next Post УЧЕНИЦИ ОТ ПГМЕ - ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: