КОМПАНИИТЕ ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН И ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Създадоха овощна градина по програмата „Нашето зелено утре“

  • 0
  • 158 преглеждания

На 5 ноември на специално подготвен от Община Челопеч терен от около 1200 кв. м., намиращ се в близост до пречиствателната станция за питейни води над селото, ученици от пети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с директора си Нонка Бантова, представители на компаниите „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой“ и „Геотрейдинг“ и на общинската администрация, създадоха овощна градина от ябълки и сини сливи.

Залесителната акция се организира по инициативата „Нашето зелено утре“, по Благотворителната програма „Българските добродетели“, инициирана от проф. дтн инж. Цоло Вутов, на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН. В нея се включиха кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, изпълнителният директор на „Геотехмин“ АД Доминик Хамерс, директор „Обогатителен комплекс“ на „Елаците-Мед“ Стойно Стойнов и директор  „Околна среда и води“ на дружеството инж. Александър Григоров.

Г-н Хамерс сподели преди началото на акцията, че през 2021 г. програмата „Българските добродетели“ и инициативата „Нашето зелено утре“, е насочена към децата с цел да се включат с труд и последваща грижа към развитието на природата и зеленото богатство на страната. Той изрази задоволството си, че заедно с учениците и работещи в дружествата от Група ГЕОТЕХМИН, има възможност да създаде малка овощна градина, от която след години ще се берат вкусни плодове.

Кметът инж. Алекси Кесяков заяви, че съчетавайки бъдещето на страната ни – децата, с нашето зелено утре, се формират грижовни и отговорни стопани, уважаващи и грижещи се за българската природа. Г-н Кесяков изрази увереността си, че благородната инициатива „Нашето зелено утре“ на четирите компании ще стане традиция в Челопеч. Кметът инж. Алекси Кесяков гарантира, че общината винаги ще бъде в готовност да осигури терен за следваща овощна градина и благодари на дружествата за дарените фиданки плодни дръвчета и поставеното добро начало. А присъстващи на акцията поделиха, че целта на програмата „Българските добродетели“ се реализира в най-пълна степен именно в Община Челопеч.

В създаването на овощната градина се включиха с ентусиазъм учениците и представителите на дружествата дарители. Петокласниците и служители на ОбА – Челопеч по препоръка и указания на агроном предварително бяха почистили терена и подготвили в стройни редове ямите за засаждането на 18 дръвчетата ябълки от двата вида – „Мелроуз“ и „Флорина“, и на 18 сини сливи от сорта „Стенлей“. Кметът инж. Алекси Кесяков работи заедно със сина си Алекси Алексиев Кесяков, засаждайки заедно няколко дръвчета. Всяка фиданка бе укрепена с дървено колче, а учениците поставиха на избрано дръвче табелка със своето име, с което гарантираха, че ще се грижат за него. Те се бяха подготвили добре за залесителната акция, като с кофи и шишета с вода обилно напоиха фиданките. Хубавото и топло ноемврийско време също допринесе задачата да бъде изпълнена успешно. А участващи в инициативата „Нашето зелено утре“ на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН споделиха задоволството си от добре свършената работа. На специално изработена дървена къщичка в долната част на терена са поставени табели с информация за засадените овощни видове и как трябва да полагат грижи за тях учениците.

ПРЕДСТАВЯМЕ  Двама наградени със златни пръстени от „Аурубис България“
Prev Post ПРЕДСТАВЯМЕ Двама наградени със златни пръстени от „Аурубис България“
Ученици от Златица в клуба на отличниците на България
Next Post Ученици от Златица в клуба на отличниците на България
Related Posts

Leave a Comment: